Ohita valintanauhan komennot
Siirry pääsisältöön

EU:n talousarvion valmistelu ja koheesiopolitiikan tulevaisuus suuren valiokunnan aiheina

Julkaistu 10.11.2017 15:25
Muokattu 13.11.2017 9:09

EU:n talousarvion valmistelu ja koheesiopolitiikan tulevaisuus suuren valiokunnan aiheina

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) antoi tänään suurelle valiokunnalle selvityksen ensi viikolla pidettävästä talous- ja rahoitusasioiden neuvostosta (17.11.).

Neuvosto valmistelee sovittelukomitean kokousta, jossa EU:n neuvosto ja Euroopan parlamentti etsivät yhteisymmärrystä EU:n ensi vuoden talousarviosta. Sovittelukomitean kokous järjestetään talous- ja rahoitusasioiden neuvoston yhteydessä.

Suomi korostaa kurinalaista ja realistista budjetointia sekä varojen käytön vaikuttavuutta. Lisäksi ministeri Orpo nosti Suomen tavoitteista esille mm. rahoituksen entistä paremman kohdentamisen ajankohtaisiin tarpeisiin, kuten muuttoliikkeeseen, pakolaiskriisiin ja EU:n turvallisuuteen.

Suuren valiokunnan keskustelussa nousi esille mm. rahoituskehysasetukseen sisältyvä mahdollisuus käyttää kehyksen ulkopuolista joustovälinettä rahoittamaan ennakoimattomia menoja. Suomelle on menettelyssä keskeistä, että myös kehysten ulkopuolisten välineiden maksut sisältyvät rahoituskehyksen maksukattoon.

Eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho (si.) edustaa Suomea yleisten asioiden neuvoston koheesiopolitiikkaa käsittelevässä kokouksessa (15.11.).

Suuri valiokunta keskusteli ministeri Terhon kanssa koheesiopolitiikan hyödyistä kansallisesta ja yleiseurooppalaisesta näkökulmasta sekä Suomen saanto-osuuteen vaikuttavista seikoista tulevalla rahoituskehyskaudella.

Terho kertoi Suomen tavoittelevan koheesiorahoituksen ohjaamista mm. kasvua tukevien rakenneuudistusten sekä muuttoliikkeen ja sen seurausten hallinnan tukemiseen. Tärkeää Suomelle on myös se, että koheesiorahoitus säilyy rahoitusvälineenä koko EU-alueella, Terho sanoi.​

Aihealueet
EU-asiat; Suuri valiokunta; Valiokunnat