Ohita valintanauhan komennot
Siirry pääsisältöön

Eduskunta hyväksyi EVM-lain sisällön

Julkaistu 14.6.2012 0:00
Muokattu 14.6.2012 15:00
 

Eduskunta hyväksyi EVM-lain sisällön

Eduskunta hyväksyi 13. kesäkuuta täysistunnon 1. käsittelyssä Euroopan vakausmekanismin (EVM) perustamisesta tehdyn sopimuksen sisällön. Sopimuksen toinen käsittely on tiistaina 19. ja hyväksymistä tai hylkäämistä koskevat äänestykset ovat torstaina 21. kesäkuuta.

Valtiovarainvaliokunta esitti, että eduskunta hyväksyy Euroopan vakausmekanismin perustamisesta tehdyn sopimuksen (VaVM 13/2012 vp — HE 34/2012 vp). Valiokunnan mietintö EVM:sta valmistui keskiviikkona 13. kesäkuuta ja samana päivänä eduskunta hyväksyi lakiehdotuksen sisällön valtiovarainvaliokunnan mietinnön mukaisesti.

Sopimus Euroopan vakausmekanismin perustamisesta on tehty Belgian, Saksan, Viron, Irlannin, Kreikan, Espanjan, Ranskan, Italian, Kyproksen, Luxemburgin, Maltan, Alankomaiden, Itävallan, Portugalin, Slovenian, Slovakian ja Suomen välillä Brysselissä 2. helmikuuta 2012.

Mietinnön perusteluissa todetaan, että Suomi on onnistunut hyvin neuvottelutavoitteiden saavuttamisessa ja EVM:n toimintaperiaatteet vastaavat myös niitä tavoitteita, jotka EVM:n hyväksymiselle jo hallitusohjelmassa asetettiin. Suomi on kiirehtinyt mekanismin käyttöönottoa ja euromaiden maaliskuussa tekemän päätöksen mukaisesti EVM:n on tarkoitus aloittaa toimintansa 1. heinäkuuta, josta lähtien mekanismi on euroalueen ensisijainen kriisinhallintaväline.

Valiokunnan mietintöön sisältyy kaksi hylkäysehdotusta. Lakiehdotuksen lopullinen hyväksyminen tai hylkääminen on täysistunnossa 21. kesäkuuta.

Aihealueet