Ohita valintanauhan komennot
Siirry pääsisältöön

Suomen turvakodit kiinnostivat Espanjan puhemiestä

Julkaistu 11.1.2019 13:55
Muokattu 11.1.2019 14:03

Suomen turvakodit kiinnostivat Espanjan puhemiestä

Suomalainen ensi- ja turvakotijärjestelmä sekä lähisuhdeväkivallan vastainen työ kiinnostivat suuresti Suomessa vierailulla olevaa Espanjan parlamentin alahuoneen puhemiestä Ana Pastoria. Pastor oli toivonut mahdollisuutta tutustua turvakodin käytännön toimintaan, ja puhemies Paula Risikko veikin vieraansa Turvakoti Haagaan.

Paitsi ensi- ja turvakotien toiminta myös niihin liittyvä avoimuus tekivät vaikutuksen Pastoriin. Hän kertoi, että Espanjassa turvakodit toimivat salaisissa osoitteissa ja jos hän haluaa tutustua sellaiseen, osoite paljastetaan puhemiehellekin vasta edellisenä iltana. Hänen mukaansa suomalainen tapa laittaa kyltti turvakodin seinään kertoo vaikuttavalla tavalla siitä, että ongelma tunnistetaan, tunnustetaan ja että sitä yritetään ratkaista. 

"Lähisuhdeväkivalta on viheliäinen asia, joka tulee pitää keskustelussa esillä myös EU:n tasolla. Tältä ilmiöltä ei saa sulkea silmiä missään", Risikko totesi.

Ensi- ja turvakotien toimintaa puhemiehille esittelivät Turvakoti Haagassa Ensi- ja turvakotien liiton kehitysjohtaja Sari Laaksonen ja Pääkaupungin turvakoti ry:n vastaava sosiaalityöntekijä Minna Remes-Sievänen.

Pastor oli Suomessa lyhyellä kaksipäiväisellä vastavierailulla Risikon vierailtua Espanjassa marraskuussa. Jo tuolloin puhemiehet sopivat eduskunnan ja Espanjan parlamentin välisestä yhteistyöstä teemalla "Naiset turvallisuuden tekijöinä".

Myös puhemiesten virallisessa tapaamisessa pureuduttiin erityisesti tasa-arvokysymyksiin ja lähisuhdeväkivaltaan sekä väestön ikääntymiseen. Keskusteluihin osallistuivat kansanedustajat Tarja Filatov (sd.) ja Sari Raassina (kok.), jotka olivat mukana Risikon Espanjan-vierailulla.

Keskusteluissa todettiin, että haasteet ovat molemmissa maissa samankaltaisia. Puhemies Pastor korosti tasa-arvolainsäädännön täytäntöönpanoa, jotta todellinen, jokapäiväinen tasa-arvo voidaan saavuttaa. Filatov kertoi työllisyyteen liittyvistä tasa-arvokysymyksistä sekä tasa-arvovaltuutetun kertomuksessa esille nousseista ongelmista. Raassina valaisi Tasa-arvoasiain neuvottelukunnan Tanen työtä ja tavoitteita sekä nosti esille terveyteen liittyviä tasa-arvokysymyksiä. 

Esille nousseista ajankohtaisista kansainvälisen politiikan kysymyksistä puhemiehet totesivat Suomella ja Espanjalla olevan paljon yhteisiä intressejä sekä kahdenvälisesti että EU:n puitteissa. Puhemies Pastor korosti lisäksi parlamenttien roolin vahvistumista EU-yhteistyössä.

"Olen hyvin tyytyväinen, että saimme nyt jatkaa Espanjan kanssa käytävää hyvää keskustelua ja syventää yhteistyötämme," Risikko tiivisti vierailun päätteeksi. 

Aihealueet
Kansainväliset asiat; Puhemiehet