Ohita valintanauhan komennot
Siirry pääsisältöön

Guzenina: Pohjoismainen luottamusyhteiskunta käy malliksi muillekin

Julkaistu 2.11.2017 10:55
Muokattu 2.11.2017 11:20

Guzenina: Pohjoismainen luottamusyhteiskunta käy malliksi muillekin

​Euroopan neuvoston Suomen valtuuskunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Maria Guzenina (sd.) toivoo, että pohjoismainen sosiaaliseen luottamukseen perustuva yhteiskuntamalli ymmärrettäisiin nähdä arvokkaana ja vaalimisen arvoisena myös muuttuvassa maailmassa. Guzenina puhui tänään Helsingissä Pohjoismaiden neuvoston istunnossa, johon hän toi Euroopan neuvoston parlamentaarisen yleiskokouksen puheenjohtajan Stella Kyriakidesin tervehdyksen.

”Vaikka pohjoismaat eroavat toisistaan monessa, meitä yhdistää vahva ymmärrys tasa-arvoon ja vahvaan demokratiaan perustuvasta hyvinvointiyhteiskunnasta. Malli on auttanut tekemään alueestamme yhden maailman vahvimmista talouksista ja lisännyt maittemme vastustuskykyä talouskriisien ja yhteiskunnallisten mullistusten aikoina. Liian monissa Euroopan maissa ollaan kulkemassa aivan toiseen suuntaan. Taantumuksellisuus ei johda ihmisten tai Euroopan kannalta hyvään lopputulokseen ”, Guzenina totesi.

Guzenina toi puheessaan esiin myös Euroopan neuvoston ja Pohjoismaiden neuvoston yhteiset arvot ja tavoitteet: ihmisoikeuksien ja perusoikeuksien puolustamisen, oikeusvaltioperiaatteiden vahvistamisen sekä kansalaisten hyvinvoinnin edistämisen.

”Kehitys ja ilmiöt eri puolilla Eurooppaa kuitenkin haastavat yhteisiä arvojamme. Globalisaatio, talouskasvun heikkeneminen ja muuttoliike ovat herättäneet huolta oikeusvaltion ja keskeisten ihmisoikeuksien tilasta monissa Euroopan maissa. Piittaamattomuus eurooppalaisista perusarvoista on yleistynyt jopa järjestön perustajavaltioissa sekä EU:n jäsenmaissa”, Guzenina moitti.

Hän toivoikin, että Pohjoismaat jatkavat hyvää ja tiivistä yhteistyötään ihmisoikeuksien, demokratian ja oikeusvaltion puolesta kaikilla kansainvälisillä foorumeilla.

”Tähän meillä on tilaisuus lähivuosina myös Euroopan neuvostossa. Marraskuussa Tanskasta tulee Euroopan neuvoston ministerikomitean puheenjohtajamaa. Tanska ohjaa järjestön hallitusten välistä toimintaa kuuden kuukauden ajan. Marraskuussa 2018 vastuu siirtyy Suomelle”, Guzenina kertoi.

 

Aihealueet
Kansainväliset asiat