Ohita valintanauhan komennot
Siirry pääsisältöön

Honkonen: Pienet kielet ovat Euroopan rikkaus

Julkaistu 23.1.2018 12:10
Muokattu 23.1.2018 12:16

Honkonen: Pienet kielet ovat Euroopan rikkaus

Kansanedustaja Petri Honkonen (kesk.) puolusti Euroopan perinteisten alueellisten kielten ja vähemmistökielten asemaa puhuessaan Euroopan neuvoston parlamentaarisessa yleiskokouksessa Ranskan Strasbourgissa tiistaina.

"Kielellinen monimuotoisuus tekee Euroopasta Euroopan. Alueelliset ja vähemmistökielet tarvitsevat tukea ja suojelua, koska kieli on yksilöllisen ja yhteisöllisen identiteetin perusta. Pieniä kieliä suojelemalla edistämme niiden käyttäjien ihmisarvoa, perusoikeuksia sekä maanosamme kulttuurista rikkautta", Honkonen sanoi.

Neljätoista Euroopan neuvoston jäsenmaata ei ole vielä ratifioinut alueellisia kieliä ja vähemmistökieliä koskevaa eurooppalaista peruskirjaa. Honkonen toivoi, että nämäkin valtiot liittyisivät sopimukseen välittömästi.

Sopimus tuli Suomessa voimaan vuonna 1998. Sopimuksen tavoitteena on suojella pieniä katoamassa olevia kieliä, joita sopimusvaltioiden kansalaiset perinteisesti käyttävät valtioissaan. Peruskirja ei siten koske esimerkiksi maahanmuuttajien kieliä. Suomessa kotoperäisten vähemmistöjen käyttämiä kieliä ovat muun muassa saamen kielet, romanikieli, karjalan kieli ja viittomakieli.

Honkonen muistutti, että useiden kielten osaaminen on sekä yksilön että yhteiskunnan etu. Kaksikielisyys kehittää lapsen muistia, oppimista ja muita kognitiivisia taitoja. Toisaalta ilman vieraiden kielten osaamista kansainvälinen yhteistyö olisi mahdotonta.

"Suomi on perustuslakinsa mukaan kaksikielinen maa, jossa sekä suomen- että ruotsinkieliset lapset opiskelevat kouluissa toista kansalliskieltä. Vaikka ruotsin pakollisuus nousee säännöllisesti poliittiseen keskusteluun, kaksi kieltä nähdään kuitenkin Suomessa kulttuurisena rikkautena", Honkonen mainitsi.

Raportti: "The protection and promotion of regional or minority languages in Europe"

Aihealueet
Kansainväliset asiat