Ohita valintanauhan komennot
Siirry pääsisältöön

Risikko ja Jagland jakavat huolen Euroopan neuvoston kriisistä

Julkaistu 8.11.2018 13:00
Muokattu 8.11.2018 13:04

Risikko ja Jagland jakavat huolen Euroopan neuvoston kriisistä

Eduskunnassa torstaina vieraillut Euroopan neuvoston pääsihteeri Thorbjørn Jagland ja eduskunnan puhemies Paula Risikko ovat huolissaan Euroopan neuvoston tulevaisuudesta.

"Järjestö on poliittisten, taloudellisten ja institutionaalisten ongelmien keskellä. Niiden ratkaiseminen olisi äärimmäisen tärkeää, jotta Euroopan neuvosto pystyisi keskittymään perustehtäväänsä eli ihmisoikeuksien, oikeusvaltion ja sääntöpohjaisen kansainvälisen yhteistyön edistämiseen", Risikko totesi.

Jaglandin vierailu liittyy Suomen tulevaan Euroopan neuvoston ministerikomitean puheenjohtajakauteen, joka alkaa 22. marraskuuta.

"Suomi oli aloitteellinen muun muassa ihmisoikeuskomissaarin viran perustamisessa ja romanien ihmisoikeuksien parantamisessa. Suomi nostaa puheenjohtajakauden ohjelmassaan hienosti esiin myös tulevaisuuden isoja haasteita kuten tekoälyn. Euroopan neuvostolla tulee olemaan tärkeä tehtävä täydentää niitä kansainvälisen oikeuden normien aukkoja, joita teknologian kehitys nostaa esiin", Jagland sanoi.

Euroopan neuvoston kiireellisin ongelma kietoutuu Venäjään, joka on Euroopan neuvoston suurimpia rahoittajia. Se on jäädyttänyt jäsenmaksujensa maksamisen vastalauseena yleiskokouksen päätöksille, joilla rajoitettiin Venäjän parlamenttivaltuuskunnan osallistumisoikeuksia Krimin miehityksen takia.

Venäjä ei ole kuitenkaan järjestön ainoa haaste, totesi torstain tapaamiseen osallistunut Euroopan neuvoston parlamentaarisen yleiskokouksen Suomen valtuuskunnan puheenjohtaja Maria Guzenina (sd.).

"Olen huolissani siitä, että yleiseurooppalaisella tasolla äärioikeistolaiset ja nationalistiset voimat nostavat päätään. Ihmisoikeuksia, demokratiaa ja oikeusvaltioperiaatetta kyseenalaistetaan useissa Euroopan neuvoston jäsenmaissa. Jakaantunut Eurooppa olisi heikko ja siitä hyötyvät kansainvälisen politiikan muut toimijat, myös taloudellisesti", hän totesi.

Jos Venäjä päättää jättää Euroopan neuvoston, se merkitsee muun muassa, etteivät Venäjän kansalaiset voi enää vedota Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen. Venäjän lähtö saattaisi laukaista myös ketjureaktion.

Jagland totesikin olevansa iloinen Suomen puheenjohtajuudesta hankalina aikoina, koska Suomi on yksi Euroopan neuvoston ja sen perusarvojen vahvimmista tukijoista.

"Suomi tunnetaan taitavasta diplomatiastaan sekä halustaan ja kyvystään sovitella. Helsingin henki on hyvä brändi", Jagland kehui.

"Meidän vahvuutemme on, että yritämme ymmärtää toisenkin osapuolen näkökulmia ja hakea kompromisseja", tiivisti Euroopan neuvoston parlamentaarisen yleiskokouksen Suomen valtuuskunnan varapuheenjohtaja Sirkka-Liisa Anttila (kesk.).

Aihealueet
Kansainväliset asiat; Puhemiehet