Ohita valintanauhan komennot
Siirry pääsisältöön

Kanerva Astanassa: Etyj on sillanrakentaja rauhaan ja vakauteen

Julkaistu 13.11.2017 14:50
Muokattu 17.11.2017 11:35

Kanerva Astanassa: Etyj on sillanrakentaja rauhaan ja vakauteen

Etyjin yleiskokouksen rauhanvälityksen erityisedustaja ja kunniapuheenjohtaja Ilkka Kanerva (kok.) korosti Etyjin merkitystä luottamuksen rakentajana ja vuoropuhelun mahdollistajana, kun hän puhui Kazakstanin pääkaupungissa Astanassa. 

"Rauha ja vakaus ovat välttämättömiä ehtoja kehitykselle ja sen myötä kansalaisten hyvinvoinnille. Euraasian alueella on vaurautta ja hyvinvointia, mutta myös epävakautta ja konflikteja", Kanerva sanoi viitaten muun muassa Ukrainan, Moldovan, Georgian ja Vuoristo-Karabahin kriiseihin. 

Etyjin arvo on sen laajapohjaisuudessa ja kokonaisvaltaisessa turvallisuuskäsityksessä.

"Demokratiaan kuuluu, että asioista ollaan eri mieltä. Mutta kun erimielisyydet uhkaavat rauhaa ja vakautta, kiistan osapuolet pitää saada samaan pöytään katsomaan ongelmia silmiin ja etsimään niihin yhteisiä ratkaisuja. Tässä tulemme siihen, mitä Etyj parhaimmillaan voi olla", Kanerva totesi.

Neuvottelupöytien lisäksi Etyj tekee kenttäoperaatioissaan hyvin konkreettista työtä konfliktien estämiseksi, niiden vaikutusten lievittämiseksi ja jälleenrakennuksen mahdollistamiseksi. 

"Etyjin kaikki toiminta nojaa perusarvoihin, joita ovat demokratia, oikeusvaltio ja ihmisoikeudet kuten ilmaisun- ja uskonnonvapaus. Yksi perusarvoista on alueellinen koskemattomuus, jota Krimin liittäminen Venäjän federaatioon loukkasi."

Astanan kokouksen tarkoituksena on tuoda yhteen politiikan, diplomatian, tutkimuksen ja liike-elämän vaikuttajia Euroopasta ja Aasiasta. Foorumissa on mukana entisiä presidenttejä ja ulkoministereitä sekä tutkimuslaitoksia mm. Yhdysvalloista, Saksasta, Kiinasta ja Venäjältä. 

Kanerva tapaa Astanassa myös Kazakstanin presidentin Nursultan Nazarbajevin, senaatin puhemiehen Kassym-Jomart Tokajevin sekä parlamentin alahuoneen Mažiliksen ulko-, puolustus- ja turvallisuusvaliokunnan puheenjohtajan Maulen Ashimbajevin. 

Aihealueet
Kansainväliset asiat