Ohita valintanauhan komennot
Siirry pääsisältöön

Eduskunta hyväksyi käräjäoikeuksien rakenneuudistuksen ensimmäisessä käsittelyssä

Julkaistu 8.11.2017 20:40
Muokattu 9.11.2017 9:33

Eduskunta hyväksyi käräjäoikeuksien rakenneuudistuksen ensimmäisessä käsittelyssä

​Eduskunta hyväksyi keskiviikkona 8. marraskuuta ensimmäisessä käsittelyssä käräjäoikeuksien rakenneuudistuksen. Uudistuksella käräjäoikeuksien määrää vähennetään seitsemällä nykyisestä 27:stä 20:een. Lakiehdotuksen sisältö hyväksyttiin lakivaliokunnan mietinnön mukaisena (LaVM 11/2017).

Käräjäoikeuspaikkakunnat ovat uudistuksen myötä Espoo, Helsinki, Hämeenlinna, Joensuu, Jyväskylä, Kajaani, Kouvola, Kuopio, Lahti, Lappeenranta, Maarianhamina, Mikkeli, Oulu, Pori, Rovaniemi, Seinäjoki, Tampere, Turku, Vaasa ja Vantaa.

Uudistuksella yhdistetään Espoon ja Länsi-Uudenmaan käräjäoikeudet, Keski-Pohjanmaan ja Pohjanmaan käräjäoikeudet, Oulun ja Ylivieska-Raahen käräjäoikeudet sekä Kemi-Tornion ja Lapin käräjäoikeudet. Lisäksi Hyvinkään käräjäoikeuden tuomiopiiri jaetaan siten, että sen eteläiset kunnat ja Itä-Uudenmaan, Tuusulan ja Vantaan käräjäoikeudet yhdistetään, ja Hyvinkään käräjäoikeuden tuomiopiirin pohjoiset kunnat ja Kanta-Hämeen käräjäoikeus yhdistetään.

Käräjäoikeuksien toimipaikkojen määrää vähenee nykyisestä 57:stä 36:een. Käräjäoikeuksien 20 hallinnollisen kanslian lisäksi erillisiä kanslioita jää neljälle paikkakunnalle (Hyvinkää, Kemi, Kokkola ja Ylivieska) ja istuntopaikkoja 12 paikkakunnalle (Inari/Ivalo, Kauhava, Kittilä, Kuusamo, Nurmes, Porvoo, Raasepori, Rauma, Salo, Savonlinna, Sodankylä ja Utsjoki).  

Lain lopullinen hyväksyminen vaatii vielä toisen käsittelyn eduskunnan täysistunnossa. Toisessa käsittelyssä laki voidaan vain hyväksyä tai hylätä. Sen sisältöön ei enää tule muutoksia.

Lakivaliokunnan mietintö 11/2017

Aihealueet
Täysistunto