Siirry sisältöön

Kiljunen Moskovaan Euroopan neuvoston tehtävissä

Julkaistu 15.10.2020 9.20
Muokattu 15.10.2020 9.22

​Arkistokuva Euroopan neuvoston parlamentaarisen yleiskokouksen ulkosuhdealakomitean kokouksesta Rovaniemeltä 16.12.2019. 

Kiljunen Moskovaan Euroopan neuvoston tehtävissä

​​Euroopan neuvoston Suomen valtuuskunnan puheenjohtaja ja parlamentaarisen yleiskokouksen varapuheenjohtaja, kansanedustaja Kimmo Kiljunen (sd.) osallistuu Moskovassa 19.–21.10. järjestettävään ihmisoikeusseminaariin ja -koulutustapahtumaan. Kiljunen sijaistaa Moskovassa Euroopan neuvoston parlamentaarisen yleiskokouksen puheenjohtajaa Rik Daemsia. Kolmipäiväisen seminaarin järjestää Moskovan valtiollinen kansainvälisten suhteiden instituutti MGIMO, ja sen tarkoituksena on kouluttaa venäläisiä virka- ja lakimiehiä ihmisoikeuskysymyksissä.

”MGIMO on järjestänyt vastaavia koulutustilaisuuksia aikaisemminkin muun muassa korruptionvastaisesta työstä. Ensi viikon seminaari on erityisen merkittävä siksi, että se on merkki Euroopan neuvoston ja Venäjän suhteiden normalisoitumisesta. Tapahtuman korkeasta profiilista kertoo, että sinne kutsuttiin yleiskokouksen puheenjohtaja, jonka työkiireiden takia minä ja venäläinen varapuheenjohtajakollegani Pjotr Tolstoi sijaistamme häntä”, Kiljunen kertoo.

Euroopan neuvoston ja Venäjän suhteet tulehtuivat sen jälkeen, kun Venäjä liitti Krimin niemimaan itseensä. Euroopan neuvosto ajautui riidan takia historiansa pahimpaan poliittiseen ja taloudelliseen kriisiin, joka ratkesi lopulta, kun yleiskokous palautti Venäjän parlamenttivaltuuskunnan äänioikeuden kesällä 2019.

”Tässä on osoittautunut todeksi se vanha kansanviisaus, jonka mukaan laiha sopu on parempi kuin lihava riita. Puolustin yleiskokouksessa Venäjän valtuuskunnan täysimittaista osallistumista, koska katsoin, että on tärkeää pitää Venäjä osana eurooppalaista ihmisoikeusmekanismia. Se, että Venäjällä nyt taas koulutetaan virkakuntaa ja lakimiehiä eurooppalaisista ihmisoikeusnormeista korkealla profiililla, on yksi näyttö sen puolesta, että yleiskokouksen päätöksen oli oikea”, Kiljunen iloitsee.

Moskovasta Kiljunen matkustaa Ranskan Strasbourgiin, missä hän osallistuu Euroopan neuvoston parlamentaarisen yleiskokouksen pysyvän komitean kokoukseen 22.-23.10. Pandemiatilanteen takia yleiskokouksen lokakuun istunto on peruutettu. Sen tilalla järjestetään yleiskokouksen pysyvän komitean kokous.

Kiljusella on sekä Moskovassa että Strasbourgissa myös tapaamisia, jotka liittyvät hänen työhönsä yleiskokouksen Valko-Venäjä-raportoijana. Raportointityön tavoitteena on edesauttaa ja tukea Valko-Venäjän sisäistä poliittista vuoropuhelua.

”Suomeen palatessa minua odottaa koronatesti ja viranomaisohjeiden mukainen omaehtoinen karanteeni. Sain kuitenkin eduskunnan puhemiesneuvostolta erityisluvan raportointitehtävän hoitamiseen tarvittavaan matkustamiseen, koska tämäntyyppiset asiat vaativat henkilökohtaisia luottamuksellisia kontakteja ja tapaamisia”, hän toteaa.

Aihealueet
Kansainväliset asiat