Ohita valintanauhan komennot
Siirry pääsisältöön

Kulmala: Venäjä on tärkeä arktisessa yhteistyössä

Julkaistu 13.9.2018 9:10
Muokattu 13.9.2018 9:20

Kulmala: Venäjä on tärkeä arktisessa yhteistyössä

Arktisen parlamentaarikkokonferenssin Suomen valtuuskunnan jäsen, rääkkyläläinen kansanedustaja Kari Kulmala (sin.) odottaa innolla ensi viikolla Inarissa järjestettävää Arktista parlamentaarikkokonferenssia. Kokoukseen on tulossa edustajia kaikista Pohjoismaista, Kanadasta, Venäjältä, alkuperäiskansojen järjestöistä sekä Arktisen neuvoston tarkkailijamaista kuten esimerkiksi Kiinasta ja Singaporesta. Kokouksen avauspäivään osallistuvat myös eduskunnan puhemies Paula Risikko ja ulkoministeri Timo Soini (sin.).

Kulmala näkee kokouksessa tilaisuuden edistää Suomelle, Pohjois-Karjalalle ja ympäristönsuojelulle tärkeitä tavoitteita. 

"Olen esittänyt, että koko arktinen alue julistettaisiin muovivapaaksi alueeksi. Katsotaan, millaisen vastaanoton ehdotukseni saa ja millaiseen muotoon se ehkä kokouksen loppujulkilausumaan kirjataan", Kulmala sanoo.

Vaikka Jäämeren rata voi tuntua vielä kaukaiselta tulevaisuudelta, on Kulmalan mukaan tärkeää päästä joka käänteessä vaikuttamaan sen puolesta, että Jäämeren radalta Kajaanin ja Joensuun kautta Niiralan rajanylityspaikalle johtavaa rautatietä kehitetään osana runkoverkkoa. 

"Niiralasta johtaa Venäjän ja Kazakstanin kautta Kiinaan myös kuuluisa Silkkitie. Jäämeren rata on siten Silkkkitien ohella mahdollisuus koko Pohjois-Karjalan elinkeinoelämälle", hän muistuttaa.

Arktisen parlamentaarikkokonferenssin ohella Kulmala toimii myös Itämeren parlamentaarikkokonferenssin Suomen valtuuskunnan puheenjohtajana. 

"Kummassakin järjestössä Venäjä on ollut koko ajan mukana rakentavassa hengessä, vaikka kansainvälisessä politiikassa on omat jännitteensä. Pidän hyvin arvokkaana tämänkaltaista keskusteluyhteyttä naapureidemme kanssa", Kulmala sanoo.

Arktinen parlamentaarikkokonferenssi järjestetään Suomessa kerran 18 vuodessa. 

Arktisen parlamentaarikkokonferenssin Suomen valtuuskuntaan kuuluvat Kulmalan lisäksi kansanedustajat Katri Kulmuni (valtuuskunnan puheenjohtaja, kesk.), Johanna Ojala-Niemelä (varapuheenjohtaja, sd.), Tiina Elovaara (sin.), Markus Lohi (kesk.) ja Mari-Leena Talvitie (kok.). 

Aihealueet
Kansainväliset asiat