Ohita valintanauhan komennot
Siirry pääsisältöön

Lakialoite eduskunnan Suomi 100 -juhlapäätöksestä lähetekeskustelussa 9. marraskuuta

Julkaistu 9.11.2017 10:00
Muokattu 9.11.2017 10:00

Lakialoite eduskunnan Suomi 100 -juhlapäätöksestä lähetekeskustelussa 9. marraskuuta

Eduskunta tekee Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlapäätöksen 5.12.2017 juhlaistunnossa. Kaikkien eduskuntaryhmien allekirjoittama lakialoite juhlapäätökseksi tulee eduskunnan täysistunnon lähetekeskusteluun torstaina 9. marraskuuta ja etenee sen jälkeen valiokuntakäsittelyyn.

Juhlapäätös on ollut parlamentaarisessa valmistelussa vuodesta 2016 alkaen, jolloin eduskuntaryhmät esittivät omat ehdotuksensa juhlapäätösasian valmistelun pohjaksi. Eduskuntaryhmien esityksistä yhdistäväksi teemaksi kiteytyi lapset, nuoret ja tulevaisuus. Juhlapäätösasiaa on tämän jälkeen vienyt eteenpäin eduskuntaryhmien edustajista koostuva Suomi 100 -työryhmä, joka on puhemies Maria Lohelan johdolla kuullut juhlapäätösasiassa useita kymmeniä asiantuntijoita. Työn pohjalta syntynyt juhlapäätös tulee kohdistumaan Itsenäisyyden juhlavuoden lastensäätiöön, ITLA (nyk. Itsenäisyyden juhlavuoden lastenrahaston säätiö), jolla työryhmä on katsonut olevan erinomaiset valmiudet laajaa vaikuttavuutta omaavaan lapsien ja lapsiperheiden elinoloja parantavaan ja tukevaan toimintaan. ITLA:lla on tästä työstä jo pitkäaikaista kokemusta aina vuodesta 1987 asti, jolloin säätiö perustettiin Suomen juhliessa 70-vuotispäiväänsä.

Eduskunnan juhlapäätös tulee muodostumaan valtion ITLA:lle antamasta 50 miljoonan euron osakelahjoituksesta sekä säätiön hallintorakenteiden uudistamisesta. Samassa yhteydessä säätiö muuttaa sääntöjään. Säätiön uudistuneena tarkoituksena on edistää ja tukea Suomessa asuvien lasten ja lapsiperheiden hyvinvointia, yhdenvertaisuutta ja asemaa sekä hyvää tulevaisuutta. Säätiö edistää ja tukee myös vanhemmuutta sekä lasten kasvuoloja ja kasvatusta. Tätä työtä säätiö tulee tekemään tiiviissä yhteistyössä alan muiden toimijoiden kanssa.

Lakialoite laiksi Itsenäisyyden juhlavuoden lastensäätiön valtuuskunnan asettamisesta
LA 78/2017 vp

Aihealueet
Lakien säätäminen; Suomi 100 vuotta