Ohita valintanauhan komennot
Siirry pääsisältöön

Vanhanen: Vuoropuhelu Venäjän kanssa tärkeää

Julkaistu 14.6.2018 14:10
Muokattu 14.6.2018 15:32

Vanhanen: Vuoropuhelu Venäjän kanssa tärkeää

Parlamenttien ja kansanedustajien välisen vuoropuhelun tärkeys nousi esille, kun eduskunnan ja Venäjän liittoneuvoston ulkoasiainvaliokunnat tapasivat torstaina. 

"Me suomalaiset ja venäläiset, jos ketkä, olemme tottuneet siihen, että vaikeidenkin vaiheiden jälkeen kykenemme vuoropuheluun ja yhteistyöhön ja tiedämme myös, mitä hyvä yhteistyö parhaimmillaan on", ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Matti Vanhanen (kesk.) totesi.

Vanhanen ja valiokunnan varapuheenjohtaja Pertti Salolainen (kok.) toivat keskustelussa esiin erityisesti ympäristöalan yhteistyön sekä ilmastonmuutoksen hidastamiseksi että Itämeren tilan parantamiseksi.

"Ukrainan kriisin vuoksi Venäjää vastaan asetetut sanktiot ovat rajoitettu toimenpide, joiden ulkopuolella on paljon yhteistyömahdollisuuksia. Niitä olemme Suomessa halunneet löytää niin taloudessa kuin ympäristönsuojelussakin. Ympäristönsuojelu on tärkeä aihe, joka ei saisi jäädä toivottavasti lyhytaikaisten kansainvälispoliittisten kiistojen alle", Vanhanen mainitsi.

Vanhanen korosti myös, että Suomi nojaa ulkopolitiikassaan paitsi vuoropuhelun edistämiseen myös kansainvälisten sopimusten johdonmukaiseen noudattamiseen, josta Nord Stream 2 -kaasuputkea koskeva päätöksenteko oli hyvä esimerkki. 

"Noudatimme sitä, mitä kansainvälisesti on merten käytöstä sovittu ja päätöksenteossa nojasimme oikeusvaltion periaatteisiin", hän totesi.

Valiokuntien tapaamisen muut keskustelunaiheet käsittelivät muun muassa arktisiin alueisiin liittyviä kysymyksiä ja kansainvälisen politiikan ajankohtaisia aiheita. Vierailun muuhun ohjelmaan kuuluvat myös tapaamiset puhemies Paula Risikon ja eduskunnan Venäjä-ystävyysryhmän kanssa sekä vierailut Suomenlinnaan ja Mannerheim-museoon (kuvassa).

Venäläisten valtuuskuntaa johtaa ulkoasianvaliokunnan puheenjohtaja Konstantin Kosatšev ja siihen kuuluvat hänen lisäkseen varapuheenjohtaja Rafail Zinurov ja liittoneuvoston Suomi-ystävyysryhmän jäsen Valeri Markov. Liittoneuvosto on Venäjän kaksikamarisen parlamentin ylähuone, jonka jäsenet edustavat Venäjän alueita.

Aihealueet
Ulkoasiainvaliokunta