Ohita valintanauhan komennot
Siirry pääsisältöön

Kiinan puhemies Zhang: Kiina kiinnostunut suomalaisista vihreän teknologian innovaatioista

Julkaistu 8.1.2018 16:35
Muokattu 10.1.2018 14:51

Kiinan puhemies Zhang: Kiina kiinnostunut suomalaisista vihreän teknologian innovaatioista

​Pohjoismaiden ja Baltian maiden puhemiehet tapasivat tiistaina 9. tammikuuta Kiinan vierailullaan Kiinan kansankongressin puheenjohtajan Zhang Dejiangin. Tapaamisessa puhemies Zhangin kanssa esille nousivat parlamentaarisen yhteistyön lisäksi Kiinan ajankohtainen tilanne ja sisäinen kehitys sekä globaalit kysymykset, erityisesti ilmastonmuutos.

Puhemiehet kiittivät Kiinaa sen sitoutumisesta ilmastonmuutoksen vastaiseen työhön. Zhang korosti, että Kiinan tavoitteena on kehittää talouttaan ympäristön kannalta kestävästi. Kiina korostaa kansainvälistä yhteistyötä globaalissa ilmastohallinnossa ja on sitoutunut Pariisin ilmastosopimuksen toimeenpanoon.

Eduskunnan puhemies Lohela totesi puheenvuorossaan, että arktinen alue on erityisen herkkä ilmastonmuutoksen vaikutuksille. Tässä Lohela painotti yhteistyötä muun muassa tutkimuksen alalla. Suomella on runsaasti tarjottavaa vihreän teknologian innovaatioissa.

Puhemies Zhang kertoi Kiinan arvostavan Pohjoismaiden ja Baltian maiden korkeaa innovaatio-osaamista. Tällä alalla on runsaasti mahdollisuuksia yhteistyön syventämiselle, sillä se monin tavoin täydentää Kiinan omaa osaamista. Puhemies Zhang kehui puheenvuorossaan myös suomalaisia makeisia.

Zhang korosti Kiinan olevan sitoutunut edistämään vapaata kauppaa ja eurooppalaisia investointeja Kiinaan. Kiina haluaa vahvistaa kokemusten vaihtoa ja kehittää liiketoimintaympäristöään suotuisaksi ulkomaisille investoinneille.

Puhemiehet vierailevat Kiinassa 7.-13. tammikuuta. Valtuuskuntaan kuuluvat Lohelan lisäksi puhemiehet Olemic Thommessen Norjasta, Eiki Nestor Virosta, Ināra Mūrniece Latviasta, Viktoras Pranckietis Liettuasta, Steingrimur J. Sigfusson Islannista ja ensimmäinen varapuhemies Ewa Thalén Finné Ruotsista. Valtuuskuntaa johtaa eduskunnan puhemies Maria Lohela.

Aihealueet
Kansainväliset asiat; Puhemiehet