Ohita valintanauhan komennot
Siirry pääsisältöön

Lohela vastaanotti Unkarin Suomi 100 -lahjaflyygelin Budapestissa

Julkaistu 4.12.2017 13:00
Muokattu 4.12.2017 16:23

Lohela vastaanotti Unkarin Suomi 100 -lahjaflyygelin Budapestissa

Eduskunnan puhemies Maria Lohela vastaanotti symbolisesti Unkarin valtion virallisen Suomi 100 –lahjan Budapestissa tänään. Arvokas Bogányi-flyygeli on jo toimitettu Sibelius-Akatemiaan. Luovutustilaisuudessa oli esillä vastaava flyygeli.

Flyygelin luovutti Lohelalle Unkarin parlamentin puhemies László Kövér. Uudenaikaista muotoilua edustavan, hiilikomposiittirakenteisen flyygelin on suunnittelut Suomessa opiskellut pianisti Gergely Bogányi.

Puhemies Kövér totesi, että musiikilla on tärkeä rooli monien kansojen kahdenvälisissä suhteissa, mutta Suomen ja Unkarin kohdalla sen merkitys on aivan erityinen.

"Suomessa kiinnostuttiin 1970- ja 1980-luvuilla unkarilaisesta musiikinopetuksesta. Silloin Suomeen muutti monien muiden lahjakkaiden muusikoiden joukossa Bogányin perhe, jonka kaikista neljästä lapsesta on tullut kuuluisia muusikoita ja joille Suomi on toinen kotimaa", Kövér totesi. 

Hänen mukaansa lahja sopii Suomelle hyvin siksikin, että se on osoitus muotoilusta, josta on tullut osa Suomen maabrändiä.

Gergely Bogányi myös esiintyi Unkarin parlamentissa maanantaina pidetyssä luovutustilaisuudessa. 

"Eräs soitinta kokeillut muusikko sanoi, että soittaminen tällä tuntuu kuin olisi painovoiman tuolla puolen avaruusaluksessa, kuin paineettomassa kuplassa, jossa kaikki soi äärimmäisen selvästi. Tällaisia vertauksia on helppo ymmärtää, onhan soittimessa käytetty samoja materiaalejakin kuin avaruusaluksissa. Olette, herra Bogányi, onnistunut luomaan aivan uudenlaisen tulkinnan siitä, miltä flyygelin pitää näyttää ja soida", Lohela totesi kiitossanoissaan. 

Kuva: Enikö Bianka Dancs

Aihealueet
Kansainväliset asiat; Puhemiehet; Suomi 100 vuotta