Ohita valintanauhan komennot
Siirry pääsisältöön

Namibian puhemiestä kiinnostaa paperiton parlamentti

Julkaistu 12.10.2017 17:00
Muokattu 12.10.2017 17:17

Namibian puhemiestä kiinnostaa paperiton parlamentti

Suomessa vierailulla oleva Namibian parlamentin puhemies Peter H. Katjavivi hakee Suomesta yhteistyötä kahdessa asiassa: naisiin kohdistuvan väkivallan vähentämisessä ja pyrkimyksissä kohti paperitonta parlamenttia.

Katjavivin Suomen-vierailu alkoi eduskunnasta, missä hän tapasi sekä puhemies Maria Lohelan että eduskuntaryhmien edustajia. Kummassakin tapaamisessa hän nosti esille toiveensa saada suomalaisilta oppia ja tukea naisiin ja lapsiin kohdistuvan väkivallan vähentämiseksi.

Katjavivin mukaan tärkeintä on kouluttaa poliisit, terveydenhuollon työntekijät, syyttäjät ja koko oikeuslaitos ymmärtämään, miten traumaattinen kokemus naisiin kohdistuva väkivalta on.

"Uhrien kohtelu on monesti sietämätöntä, vaikka syyllinen on se, jonka pitäisi kärsiä", Katjavivi totesi.

Katjavivi ihaili myös eduskunnan pyrkimystä vähentää paperin käyttöä ja hoitaa asioita mahdollisimman paljon sähköisesti.

Namibiassa Suomi tunnetaan 1800-luvun lopulla alkaneen lähetystyön ja presidentti Martti Ahtisaaren ansiosta. Kumpaakin puhemies Katjavivi kiitti lämpimästi, sillä suomalaiset lähetystyöntekijät toivat Namibiaan kristinuskon ja Ahtisaari auttoi toiminnallaan YK:ssa maata itsenäistymään. Katjavivi tuntee Suomen vielä keskimääräistä paremmin, sillä hän vieraili Joensuussa historiantutkijana 1980-luvulla, ennen kuin väitteli tohtoriksi Oxfordissa Iso-Britanniassa.

Katjavivia ilahdutti tieto, että eduskuntaan on perustettu Namibia-ystävyysryhmä. Hän kertoi, että Namibian parlamenttiin ollaan perustamassa vastaavasti Suomi-ystävyysryhmää ja esitti puhemies Maria Lohelalle kutsun vierailla Namibiassa.

"Toivottavasti myös meitä nuoremmille sukupolville syntyisi side Namibiaan, sillä perinteisesti maidemme siteet ovat olleet vahvat, emmekä toivoisi tämän ketjun katkeavan. Samoin toivomme, että parlamenttien välisten suhteiden lisäksi yhteistyömme syvenisi myös muilla aloilla, esimerkiksi kauppasuhteissa", Lohela totesi.

Eduskunnassa Katjavivi tapasi torstaina myös varapuhemies Mauri Pekkarisen, kansanedustaja Pekka Haaviston (vihr.) sekä ulkoasiain- ja tulevaisuusvaliokuntien  edustajia. Torstain ohjelmaan kuului myös tapaaminen Martti ja Eeva Ahtisaaren kanssa. Tapaamiseen osallistui myös vierailulla mukana oleva Katjavivin puoliso Rosemary Jane Katjavivi. Vierailu jatkuu perjantaina, jolloin Katjavivi tapaa tasavallan presidentti Sauli Niinistön ja eduskunnan Namibia-ystävyysryhmän edustajia.

Aihealueet
Kansainväliset asiat; Puhemiehet