Ohita valintanauhan komennot
Siirry pääsisältöön

Nuorten parlamentti kokoontuu Eduskuntatalossa perjantaina 23.3.

Julkaistu 19.3.2018 14:45
Muokattu 22.3.2018 12:40

Nuorten parlamentti kokoontuu Eduskuntatalossa perjantaina 23.3.

Eduskunnan puhemies on kutsunut mukaan kaikki Suomen yläkoulujen oppilaat. Puhemies on lähettänyt Nuorten parlamenttiin 2018 osallistuville videotervehdyksen. Tänä vuonna istuntopäivään osallistuu 146 yläkoulua.

Istuntopäivän aikana nuoret tutustuvat eduskuntatyöhön. Päivä huipentuu suulliseen kyselytuntiin, jossa nuoret esittävät kouluissa ja parlamenttikerhoissa valmisteltuja suullisia kysymyksiä valtioneuvoston jäsenille. Tämän jälkeen seuraa puhemiehen vastaanotto, jolloin nuorilla on myös mahdollisuus tavata kansanedustajia ja ministereitä.

Nuorten parlamentin suullista kyselytuntia, ja poliitikko nonstop-tilaisuutta voi seurata suorana verkkolähetyksenä. Suullista kyselytuntia voi seurata myös YLE TV1:ltä. 

Poliitikko nonstop-tilaisuudessa toimittajaoppilaat esittävät kysymyksiä kansanedustajille. Toimittajaoppilaat keräävät päivän aikana aineistoa myöhemmin kirjoitettavia juttuja varten. Myös Nuorten Ääni -toimitus raportoi päivän tapahtumista (FB, Twitter, Instagram, Snapchat).

Nuorten parlamentti -toiminnan tavoitteena on tukea nuorten osallistumista ja osallisuutta, edistää nuorten kiinnostusta yhteiskunnalliseen toimintaan, erityisesti eduskuntaan ja kehittää toimintoja nuorten kuulemis- ja vaikutusmahdollisuuksien parantamiseksi.
 
Nuorten parlamentti -toimintaa suunnitellaan ja toteutetaan eduskunnan ja Kehittämiskeskus Opinkirjon yhteistyönä. Toimintaa järjestetään koulun parlamenttikerhotoimintana, osana oppilaskuntatoimintaa tai osana valinnaisia opintoja. Koulun kerhotoiminnan tueksi järjestetään kerholaistilaisuuksia eri aiheista ja kerhot ovat tehneet mm. yhteistyötä nuorisovaltuustojen kanssa omaan lähiyhteisöön vaikutettaessa. Tärkeä osa toimintaa ovat yhteydenotot oman alueen kansanedustajiin tai kunnanvaltuutettuihin.

HUOM: Eduskuntatalo on suljettu muilta kuin kutsuvierailta perjantaina.

Verkkolähetys
Puhemiehen videotervehdys
Lisätietoa Nuorten parlamentista

Aihealueet
Nuorten eduskunta