Ohita valintanauhan komennot
Siirry pääsisältöön

Euroopan neuvosto huolissaan talouskasvun hitaudesta

Julkaistu 10.10.2017 12:45
Muokattu 10.10.2017 12:47

Euroopan neuvosto huolissaan talouskasvun hitaudesta

Kansanedustajien huoli hitaasta talouskasvusta ja nuorten asemasta työmarkkinoilla nousi esiin, kun Euroopan neuvoston parlamentaarinen yleiskokous keskusteli OECD:n vuosiraportista Ranskan Strasbourgissa tiistaina.

Suomen valtuuskunnan varapuheenjohtaja Sirkka-Liisa Anttila (kesk.) kiinnitti raportissa huomiota siihen, että kasvu euroalueella on hitaampaa kuin koko OECD-alueella.

"Rakenteelliset uudistukset ovat välttämättömiä, jotta emme juuttuisi hitaan kasvun uralle. Suomessa tästä esimerkkinä on hallituksen liikenneuudistus. Talouskasvu edellyttää myös kansalaisten luottamusta. Siksi hallitusten pitää taistella veronkiertoa ja korruptiota vastaan", Anttila totesi.

Anttila ja OECD-raportista myös puhunut Petri Honkonen (kesk.) muistuttivat, että talouskasvun pitää hyödyttää yhteiskunnassa kaikkia.

"Se, että kaikki pidetään mukana, on tärkeää sekä sosiaalisen oikeudenmukaisuuden että bruttokansantuotteen kasvun kannalta. Talous kehittyy parhaiten, kun ihmiset eivät ole sidottuja siihen yhteiskuntaluokkaan, johon he ovat sattuneet syntymään. Mahdollisuus parantaa omaa asemaansa ja tulojaan kertoo terveestä ja toimivasta yhteiskunnasta", Honkonen määritteli.

Sinuhe Wallinheimo (kok.) keskittyi puheenvuorossaan ilman koulutus- tai työpaikkaa oleviin niin sanottuihin NEET-nuoriin (Not in Employment, Education or Training) muistuttaen, että tulevaisuudessa talouskasvu hidastuu merkittävästi, jos 10–12 prosenttia nuorista jää yhteiskunnan ulkopuolelle.

Wallinheimo oli pannut merkille, että OECD-raportissa oli mainittu nuorten syrjäytymisvaaran torjumiseksi samoja keinoja, joita Suomessa on jo käytössä.

"Tarvitsemme laadukasta varhaiskasvatusta ja peruskoulua sekä tehokkaita toimia koulukiusaamista vastaan. Toisinaan nuoret tarvitsevat myös yksilöllisiä palveluja ja ennen kaikkea sitä, että joku ohjaa heidät niiden äärelle. Suomessa on havaittu, että suurimmassa avun tarpeessa olevilla ei välttämättä ole voimia selvittää, mistä he hyvinvointiyhteiskuntamme sosiaali-, terveys- tai koulutuspalveluja hakisivat", hän huomautti.

Tiistaiaamupäivän keskustelu käytiin sveitsiläisen kansanedustajan Alfred Heerin ja brittiedustaja Geraint Daviesin raportin "The activities of the Organisation for Economic Co-operation and Development (OECD) in 2016–2017" pohjalta.

Euroopan neuvoston parlamentaarinen yleiskokous toimii Euroopan taloudellisen yhteistyöjärjestö OECD:n parlamentaarisena ulottuvuutena. Yleiskokouksen kansanedustajajäsenet laativat OECD:n vuosikatsauksesta oman raporttinsa, jonka pohjalta yleiskokous keskustelee ja antaa suosituksia jäsenmailleen.

Vuonna 1949 perustettu Euroopan neuvosto on maanosan vanhin ja laajin poliittinen yhteistyö- ja ihmisoikeusjärjestö. Parlamentaariseen yleiskokoukseen osallistuu jäsenet ja varajäsenet yhteen laskien yli 700 kansanedustajaa eri maista. Yleiskokous on koolla Ranskan Strasbourgissa 9.–13.10.2017.

Aihealueet
Kansainväliset asiat