Ohita valintanauhan komennot
Siirry pääsisältöön

Lasten ja nuorten kieltenopetus esillä PN:n Osaaminen ja kulttuuri Pohjolassa -valiokunnassa

Julkaistu 13.9.2018 9:00
Muokattu 13.9.2018 9:23

Lasten ja nuorten kieltenopetus esillä PN:n Osaaminen ja kulttuuri Pohjolassa -valiokunnassa

​Pohjoismaiden neuvoston Osaaminen ja kulttuuri Pohjolassa -valiokunta kokoontuu Nuukiin 13. syykuuta. Valiokunta saa kokouksessa katsauksen Norden i skolan -opetusportaalin tulevaisuudesta. Norden i skolan on peruskoulun ja lukion oppilaille ja opettajille suunnattu pohjoismainen maksuton sähköinen opetusportaali, joka tarjoaa mahdollisuuksia kielten oppimisen ja naapurikielten ymmärtämisen edistämiseen. Hankkeen rahoitus on kuitenkin epävarmalla pohjalla ja valiokunta haluaa nostaa esiin ne keinot, miten vastaisuudessa kehittää pohjoismaista yhteistyötä kielten opetuksessa. Tavoitteena on vahvistaa naapurikielten tuntemusta erityisesti lasten ja nuorten parissa.  Lisätietoa Norden i skolan -opetusportaalista: https://nordeniskolen.org/fi/

Osaaminen ja kulttuuri Pohjolassa -valiokunta käsittelee kokouksessa myös ehdotusta asettaa meänkielisiä kaunokirjallisia teoksia ehdolle Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkinnon sekä lasten- ja nuortenkirjallisuuspalkinnon saajaksi. Ehdotuksen tekijänä on meänkielisten kirjailijoiden ja kääntäjien kirjailijayhdistys KEXI. Pohjoismaiden neuvoston puheenjohtajisto on pyytänyt valiokunnan näkemystä asiasta. Meänkielisen teoksen nimeäminen vaatisi sääntömuutoksen, josta myös nyt kokouksessa keskustellaan.

Osaaminen ja kulttuuri Pohjolassa -valiokunta järjesti kokouksen yhteyteen Nuukissa seminaarin, joka käsitteli teemoja lasten ja nuorten koulutukseen ja kulttuuriin liittyen. Seminaarissa kuultiin Grönlannin opetussuunnitelmasta sekä Grönlannin Pohjola-instituutin (NAPA) toiminnasta lasten ja nuorten kulttuurituotannon parissa. Alustajina toimivat Karl Kristian Olsen Grönlannin hallituksen koulutus-, kulttuuri- ja kirkkoministeriöstä sekä Mats Bjerde Grönlannin Pohjola-instituutista.

Suomesta osaaminen ja kulttuuri Pohjolassa -valiokunnan kokoukseen ja seminaariin osallistuvat kansanedustajat Johanna Karimäki (valiokunnan puheenjohtaja, vihr.), Paavo Arhinmäki (vas.) ja Peter Östman (kd.). 

Aihealueet
Kansainväliset asiat