Ohita valintanauhan komennot
Siirry pääsisältöön

PN:n Lundberg keskustelee arktisen yhteistyön vahvistamisesta Norjassa

Julkaistu 10.10.2017 13:00
Muokattu 10.10.2017 13:54

PN:n Lundberg keskustelee arktisen yhteistyön vahvistamisesta Norjassa

Pohjoismaiden neuvoston presidentti Britt Lundberg tapaa Tromssassa 11. lokakuuta Rajaesteneuvoston puheenjohtajan Svein Ludvigsenin ja Norjan arktisen yliopiston rehtorin Anne Husebekkin. Lundbergin mukaan on keskeistä selvittää, mitä synergiaa on PN:n ja Arktisen neuvoston valtuuskuntien työssä ja mitä lisäarvoa yhteistyö tuo. Tavoite on linjattu Suomen puheenjohtasuuskauden ohjelmassa. Lundberg käy neuvottelun Tromssassa myös arktisen neuvoston sihteeristössä johtaja Nina Buvang Vaajan kanssa. Oslossa 12. lokakuuta Lundberg tapaa Norjan yhteistyöministerin Frank Bakke-Jensenin. Lundbergin ja Bakke-Jensenin keskustelujen aiheena on PN:n talousarvio.

Suomen puheenjohtajuuskaudelle arktinen yhteistyö on yksi pääprioriteeteista. Suomen valtuuskunta järjestää Pohjoismaiden neuvoston ja pohjoismaiden parlamenttien arktisten valtuuskuntien kanssa aiheesta pyöreän pöydän keskustelun Helsingissä 23. marraskuuta. Myös PN:n istunnossa Helsingissä loka-marraskuun vaihteessa käsiteltävässä PN:n uudessa kansainvälisessä strategiassa arktiset asiat ovat keskeisessä asemassa.

Pohjoismaiden neuvostolla ja arktisella yhteistyöllä on pitkä perinne. Vuonna 1992 PN ehdotti Pohjoismaiden ministerineuvostolle yhteistyötä arktisten alueiden hallitusten kanssa. Arktisissa parlamentaarisissa konferensseissa vuosina 1993 ja 1996 tavoite oli sama. Lopulta vuonna 1996 Arktinen neuvosto perustettiin.

Aihealueet
Kansainväliset asiat