Ohita valintanauhan komennot
Siirry pääsisältöön

Pohjoismaiden neuvoston valiokunnissa esillä ihmiskaupan torjuminen ja jakamistalous

Julkaistu 31.10.2017 12:45
Muokattu 31.10.2017 12:54

Pohjoismaiden neuvoston valiokunnissa esillä ihmiskaupan torjuminen ja jakamistalous

​Hyvinvointi Pohjolassa-, Kestävä Pohjola-, ja Kasvu ja kehitys -valiokunnat kokoontuvat tiistaina 31.10. Eduskuntatalossa Pohjoismaiden neuvoston 69. istunnon yhteydessä.

Hyvinvointi Pohjolassa -valiokunnalle esitellään Pohjoismaisen ministerineuvoston toimet ihmissalakuljetusta vastaan. Pohjoismaiden ministerineuvoston sihteeristön vanhempi erityisasiantuntija Søren Stokholm Thomsen esittelee kokouksessa vuosittain annettavan selonteon ihmiskaupan torjumisesta. Se koskee ennen kaikkea hankkeita meneillään olevassa ihmiskaupan torjumiseen tähtäävässä ohjelmassa, jonka toimikausi on 2015–2018.

Valiokunnan ensi vuoden työohjelman painotus tulee olemaan pohjoismaisissa hyvinvointiratkaisuissa ja epätasa-arvon vähentämisessä.  Valiokunnassa tullaan käsittelemään myös vammaisten parempaa liikkuvuutta Pohjolassa.

PN:n istunnossa on esillä Kestävä Pohjola -valiokunnan jäsenehdotus, jossa selvitetään mahdollisuuksia jakamistalouden helpottamiseksi Pohjoismaissa. Muita valiokunnan tärkeitä aiheita ovat myrkytön arki, mikromuovin käytön kieltäminen kosmetiikassa, ruokahävikin torjuminen ja elintarvikkeiden pakkausmerkinnät. Valiokunta tutustuu myös strategiaselvitykseen Pohjoismaiden ministerineuvoston ympäristöpoliittisesta yhteistyöstä sekä raporttiin Itämeren alueen ympäristöyhteistyöstä.

Kasvu ja kehitys -valiokunnan kokouksessa käsitellään yhteistyöministerien rajaesteselontekoa, työmarkkinapolitiikkaa nykyisessä pakolaistilanteessa, sekä jäsenehdotusta digitalisaatiosta Pohjoismaissa.

Valiokuntakokouksiin osallistuvat eduskunnasta kansanedustajat Eva Biaudet (r.), Anna-Maja Henriksson (r.) (Hyvinvointi Pohjolassa -valiokunta), Susanna Koski (kok.) (Kestävä Pohjola -valiokunta), Arto Pirttilahti (kesk.), Katri Kulmuni (kesk.) Veera Ruoho (kok.) ja Ville Skinnari (sd.) (Kasvu ja kehitys -valiokunta). 

Pohjoismaiden neuvoston 69. istunto alkaa tiistaina 31. lokakuuta klo 14.30 Pohjoismaiden pääministereiden huippukokouksella, jossa käydään teemakeskustelu aiheesta rajaesteet, Pohjola maailman integroituneimpana alueena ja luottamus yhteisenä vahvuutena. Istuntoa voi seurata suorana lähetyksenä www.norden.org/session2017  ja Twitterissä käyttämällä aihetunnisteita #nrsession ja #nrpol.

Aihealueet