Ohita valintanauhan komennot
Siirry pääsisältöön

Puhemies Risikko: Suomalaista arktista osaamista on markkinoitava tehokkaammin

Julkaistu 19.7.2018 13:15
Muokattu 19.7.2018 15:58

Puhemies Risikko: Suomalaista arktista osaamista on markkinoitava tehokkaammin

"Jos se toimii arktisissa olosuhteissa, se toimii missä vain! Suomalaisten erityinen arktinen tietotaito ja osaaminen ovat kansainvälisiä valttikorttejamme", eduskunnan puhemies Paula Risikko korosti Pohjoismaiden ja Baltian maiden parlamenttien puhemiesten kokouksen yhteydessä torstaina Islannin Reykjavikissa.

Suomalainen arktinen tietotaito loistaa vaikkapa liikennöinnissä haastavissa talviolosuhteissa, mistä esimerkkinä maailman huippua oleva suomalainen jäänmurtoteknologia. Tärkeää on myös etenkin kansainvälisen autoteollisuuden hyödyntämä suomalainen kylmätestausosaaminen. Pohjoisissa olosuhteissa myös asumisen laadukkuus on ollut aina keskeisellä sijalla. Tämän myötä suomalainen rakennusalan osaaminen on maailman huippua: Suomessa ei tarvitse sisällä palella. Risikko nostaa suomalaisen osaamisen osalta esiin myös muun muassa huipputeknologiaa hyödyntävän vaatetuksen sekä matkailun, jonka merkitys kasvaa kohisten samassa suhteessa pohjoiseen suuntautuvien matkailijavirtojen kanssa.

Risikon mukaan Suomi osoitti alkuviikosta Helsingissä, miten yhteistyöhön ja luottamukseen perustuva maa saa järjestettyä pika-ajassa moitteettomat puitteet myös suurtapahtumalle. Lopputulos olisi ollut varmasti yhtä hyvä, olisipa porottavan helteen asemesta mittari osoittanut vastaavaa lukemaa miinusasteita. Pohjoisessa pärjääminen nimittäin edellyttää, että hommat on aina hoidettava - paukkuipa pakkanen tai paistoipa yöttömän yön aurinko. Suomalaisilla on käytännön tietotaitoa ja keinoja menestyä kaikissa olosuhteissa.

Risikko kertoi, että Suomelle erityisen tärkeää on myös arktisen yhteistyön edistäminen. Suomi toimii parhaillaan Arktisen neuvoston puheenjohtajana. Arktiset kysymykset ovat esillä myös parlamenttien välisessä yhteistyössä. Syyskuussa Inarissa kokoontuvassa arktisen alueen parlamentaarikkokonferenssissa esillä ovat muun muassa arktisen alueen ilmastokysymykset, viestintäyhteyksien kehittäminen sekä yritysvastuu arktisella alueella.

"Arktisesta alueesta tulee jatkuvasti entistä saavutettavampi: niin kulkuyhteydet kuin luonnonvarojen hyödyntämisen mahdollisuudet monipuolistuvat. Jotta herkkää arktista ympäristöä voidaan vaalia ja suojella, tarvitsemme selkeät pelisäännöt kuinka alueella toimitaan.", Risikko totesi.

Islannin puhemiehen Steingrímur J. Sigfússonin isännöimään puhemieskokoukseen osallistuvat Risikon lisäksi puhemiehet Urban Ahlin Ruotsista, Pia Kærsgaard Tanskasta, Eiki Nestor Virosta, Ināra Mūrniece Latviasta, Viktoras Pranckietis Liettuasta ja Tone Wilhelmsen Trøen Norjasta. Arktisen yhteistyön lisäksi puhemiehet keskustelevat myös muista alueellisista kysymyksistä sekä ajankohtaisista parlamentaariseen yhteistyöhön liittyvistä asioista. Pohjoismaiden ja Baltian maiden puhemiehet eli niin sanottu NB8-ryhmä kokoontuu kerran vuodessa.

Vierailullaan Islannissa Risikko osallistui myös Islannin valtiollisen suvereniteetin 100-vuotisjuhlaan.

Kuva: Sigríður Helga Þorsteinsdóttir / Skrifstofa Alþingis.


Aihealueet
Kansainväliset asiat; Puhemiehet