Ohita valintanauhan komennot
Siirry pääsisältöön

Puhemiesvaltuuskunta vierailee Namibiassa

Julkaistu 19.1.2018 9:40
Muokattu 19.1.2018 9:50

Puhemiesvaltuuskunta vierailee Namibiassa

Eduskunnan puhemies Maria Lohela vierailee Namibiassa 23.–28.1.2018. Vierailun teemat liittyvät sukupuolten väliseen tasa-arvoon sekä Suomen ja Namibian pitkiin yhteistyösuhteisiin. Matkalle osallistuvat Lohelan lisäksi kansanedustajat Pekka Puska (kesk.) ja Olli-Poika Parviainen (vihr.).

Lohela valtuuskuntineen tapaa puhemies Katjavivin sekä parlamentin Suomi-ystävyysryhmän jäsenien lisäksi maan muuta poliittista johtoa. Ohjelmassa on myös seminaari namibialaisten naisjohtajien ja –vaikuttajien kanssa. Tasa-arvo on Namibiassa pitkällä, jos mittariksi otetaan esimerkiksi naisten osuus parlamenttipaikoista. Namibiassa naiskansanedustajia on 46 prosenttia, mikä on hieman enemmän kuin Suomessa.

"Tasa-arvo on yksi niistä asioista, joista Namibiaa on syytä onnitella. Myös demokratia, hyvä hallinto ja lehdistön vapaus käyvät malliksi muille Afrikan maille ja laajemminkin", puhemies Lohela toteaa. 

Namibian puhemies Katjavivin Suomen-vierailulla kävi ilmi, että hän on ottanut asiakseen naisiin ja lapsiin kohdistuvan väkivallan poistamisen, johon hän toivoi suomalaisilta oppia ja tukea. Teema on huomioitu myös valtuuskunnan vierailuohjelmassa, ja tarkoituksena on keskustella perheväkivallan ehkäisemisestä. 

Suomi tunnetaan Namibiassa hyvin 1800-luvun lopulla alkaneen lähetystyön ja presidentti Martti Ahtisaaren ansiosta. Ahtisaari auttoi toiminnallaan YK:ssa Namibiaa itsenäistymään vuonna 1990, mikä muistetaan edelleen. 

Aihealueet
Kansainväliset asiat; Puhemiehet