Ohita valintanauhan komennot
Siirry pääsisältöön

Lohela: Suomella ja Norjalla on paljon annettavaa toisilleen

Julkaistu 26.1.2017 15:05
Muokattu 26.1.2017 15:46

Lohela: Suomella ja Norjalla on paljon annettavaa toisilleen

​Eduskunnan puhemies Maria Lohela korosti Suomen ja Norjan yhteisiä vahvuuksia ja kansakuntien perimmäistä samankaltaisuutta, kun hän puhui Norjan parlamentin Stortingetin järjestämässä Suomi 100 -juhlaseminaarissa Oslossa torstaina.

Puheensa aluksi Lohela siteerasi suomalaista maantiedon oppikirjaa vuodelta 1874, jossa todettiin, että ”kaikista kansoista Norjan kansa on se, joka seisoo suomalaisia lähinnä sekä tapojen yksinkertaisuuden suhteen kuin myös vakavamielisyyden ja sydämellisyyden puolesta”.

”Kun Suomessa valmistellaan yhteiskunnallisia uudistuksia, lähes aina tutkitaan, miten asiat on hoidettu Norjassa. Tämä näkyy jopa Suomen eduskunnassa. Nykyinen eduskuntamme sai alkunsa vuonna 1906 ja sen tärkeimpänä esikuvana käytettiin juuri Norjan suurkäräjiä", Lohela mainitsi.

Viime vuosina Norjaa on käytetty esimerkkinä, kun Suomessa on uudistettu esimerkiksi rikossovittelua, terveydenhuollon valinnanvapautta ja lypsykarjan jalostusta. Norjalaiset päättäjät puolestaan ovat hakeneet Suomesta malleja biopolttoaineisiin, kouluruokailuun ja sairaanhoidon alhaisiin kustannuksiin.

Tulevaisuuden haasteet ovat Suomessa ja Norjassa samankaltaisia, kun ikääntyvä väestö tarvitsee hyvinvointipalveluita ja niitä tukevaa terveysteknologiaa.

”Maamme ovat myös riippuvaisia toisistaan. Tämä tulee voimakkaasti esille pohjoismaisilla sähkömarkkinoilla. Suomessa seurataan tarkasti, sataako Norjassa. Mitä enemmän sataa, sitä parempi tilanne, koska suuret vesivarastot Norjassa laskevat sähkön hintaa Suomessa."

Puhemies Lohela korosti, että arktinen alue on kummallekin maalle suuri yhteinen mahdollisuus. Pohjoiset alueet edustavat Suomelle ja Norjalle elinvoimaisia yhteisöjä, työtä ja tulevaisuutta. Molemmilla mailla on ainutlaatuista arktista osaamista, jota toivottavasti voidaan hyödyntää yhdessä.

Lohela nosti puheessaan esiin myös rajaesteet ja sen, että niiden vähentäminen on Suomen Pohjoismaiden neuvoston tämän vuoden puheenjohtajuuskauden yksi painopistealue.

”Hyviäkin esimerkkejä on. Sähköasentajien ammattipätevyysvaatimuksia Norjan ja Suomen välillä on juuri yhdenmukaistettu, joten tämän alan ihmiset voivat nyt tehdä töitä rajan molemmilla puolilla. Norja on myös tuoreella lakimuutoksella poistanut aikaisemman ALV-talletuskäytännön ulkomailta tuoduilta työkoneilta. Paljon on kuitenkin tekemistä vielä esimerkiksi verotuksessa.”

Norjalais-suomalaiset suhteet ja yhteistyö -seminaari on yksi Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlien päätapahtumista Norjassa. Seminaarissa pureuduttiin maiden väliseen ajankohtaiseen yhteistyöhön sekä historiallisiin vaiheisiin sadan vuoden ajalta. Tilaisuuden isännöi Norjan Stortingetin puhemies Olemic Thommessen ja siinä alustivat muun muassa Norjan ETA- ja EU- sekä pohjoismaisen yhteistyön ministeri Frank Bakke Jensen ja öljy- ja energiaministeri Terje Søviknes. Kommenttipuheenvuoron käyttivät kansanedustajat Katri Kulmuni (kesk.), Mikko Kärnä (kesk.), Arto Pirttilahti (kesk.) ja Juhana Vartiainen (kok.).

Seminaariin ja satavuotisjuhlatapahtumiin osallistuivat myös kansanedustajat Juho Eerola (ps.), Antti Lindtman (sd.) ja Stefan Wallin (r.) sekä Ahvenanmaan maakuntapäivien edustajat Britt Lundberg (ÅC) ja Mikael Staffas (Lib) Pohjoismaiden neuvoston Suomen valtuuskunnasta.

Päivän ohjelmaan kuului seminaarin lisäksi kulttuuriohjelmaa ja kouluvierailu.

Kuva / Foto: Stortinget. Lisää kuvia Norjan parlamentin Flickr-tilillä:

Aihealueet
Kansainväliset asiat; Puhemiehet