Ohita valintanauhan komennot
Siirry pääsisältöön

Puhemies ja Puolan presidentti keskustelivat taloudesta ja EU:sta

Julkaistu 24.10.2017 18:00
Muokattu 24.10.2017 19:51

Puhemies ja Puolan presidentti keskustelivat taloudesta ja EU:sta

Kahden Itämeren rantavaltion, Suomen ja Puolan, yhteydet ovat tiiviit ja suhteet hyvät, totesivat eduskunnan puhemies Maria Lohela ja Puolan presidentti Andrzej Duda jälkimmäisen vieraillessa eduskunnassa tiistaina 24. lokakuuta. Myös kaupallis-taloudellinen yhteistyö on vilkasta ja parlamenttien vierailuvaihto tiivistä. Eduskunnan Puola-ystävyysryhmä vieraili Varsovassa syyskuussa ja vastavierailua suunnitellaan ensi vuodeksi.

Kummankin maan yhteinen huoli on nuorisotyöttömyys ja Puolassa erityisesti koulutettujen nuorten muutto ulkomaille.

"Yksi Euroopan unionin parhaita puolia on se, että ihmisillä on mahdollisuus siirtyä mahdollisuuksien perässä maasta toiseen. Meidän tulisi pitää huolta, että muuttajien suhteet kotimaahan säilyisivät ja että he aikanaan palaisivat ja toisivat mukanaan osaamisensa ja kansainväliset kontaktinsa", Lohela totesi.

Puolassa yksi vastaus nuorisotyöttömyyteen on startup-yritysten tukeminen uusin kekseliäin keinoin. Presidentti Duda esimerkiksi tarjoaa esiraadin valitsemille parhaille startup-yrittäjille mahdollisuuden tulla esittämään ideansa presidentille. Duda on ottanut Suomeen myös mukaansa startup-yrittäjiä ottamaan oppia suomalaisesta innovaatiopolitiikasta ja toimintaympäristöstä.

Keskusteluissa puhemiehen ja eduskuntaryhmien kesken Puolan presidentti toi esiin myös huolensa EU:n tulevaisuudesta Iso-Britannian EU-eron jälkeen. Presidentti Dudan mukaan EU tarvitsee jatkossakin vahvoja sisämarkkinoita, jos unionin halutaan nousevan maailmantaloudessa Yhdysvaltojen ja Kiinan rinnalle. Koska EU menettää Iso-Britannian, unionin tulee olla avoin EU:n laajentumiselle, presidentti Duda totesi.

Presidentti Duda onnitteli Suomea satavuotisesta itsenäisyydestä ja kutsui puhemies Lohelan vierailemaan Puolassa ensi vuonna, kun Puola juhlii uudelleenitsenäistymisensä sataa vuotta.

Tapaamiseen Puolan presidentin kanssa osallistuivat puhemies Lohelan lisäksi kansanedustajat Antti Kaikkonen (kesk.), Pertti Salolainen (kok.), Johanna Ojala-Niemelä (sd.), Simon Elo (si.), Ville Tavio (ps.), Krista Mikkonen (vihr.), Markus Mustajärvi (vas.) ja Peter Östman (kd.).

Andrzej Duda on valtiovierailulla Suomessa puolisonsa rouva Agata Kornhauser-Dudan kanssa 23.–25. lokakuuta tasavallan presidentti Sauli Niinistön kutsusta. Duda osallistuu vierailullaan muun muassa Finpron järjestämään Puolan ja Suomen yritysmahdollisuuksia käsittelevään seminaariin ja käy Santahaminassa tapaamassa puolustusvoimien edustajia.

Aihealueet
Kansainväliset asiat; Puhemiehet