Ohita valintanauhan komennot
Siirry pääsisältöön

Puhemies Risikko: Demokratia syntyi lukevista kansalaisista

Julkaistu 30.11.2018 17:30
Muokattu 30.11.2018 17:30

Puhemies Risikko: Demokratia syntyi lukevista kansalaisista

​”Oodi on kuin hyvä kirja. Tärkeintä hyvässä kirjassa ei koskaan ole se, mitä siitä löytää, vaan se, mitä se antaa”, eduskunnan puhemies Paula Risikko totesi puhuessaan Helsingin keskuskirjasto Oodin kutsuvierastilaisuudessa perjantaina 30 marraskuuta. 

Risikko totesi, että Oodi antaa kävijöilleen kohtauspaikan ja työskentelytilan, ihmisille uuden tavan etsiä, kehittää ja sivistää itseään, mutta myös mahdollisuuden olla muiden kanssa yhteydessä. 

”Demokratia syntyi lukevista kansalaisista, jotka pystyivät hankkimaan tietoa, seuraamaan yhteiskuntaa ja valistamaan muita. Nykyisten valeuutisten ja vääristeltyjen faktojen aikakaudella kirjastojen sivistystehtävä on tärkeämpi kuin koskaan ennen”, Risikko muistutti.

Kansan sivistäminen, Suomen kielen ja kulttuurin kukoistaminen, selviytyminen idän ja lännen välissä, jälleenrakentaminen ja hyvinvointivaltion rakentaminen ovat Risikon mukaan olleet suomalaisen yhteiskunnan suuria tarkoituksia.

Sivistys on tärkeä arvo, mutta Risikon mukaan ihminen tarvitsee hyvään elämään muutakin.

”Moni löytää kirjastosta iloa. Tätä ei pidä väheksyä, sillä onnellisuustutkimusten mukaan tyytyväisimpiä elämäänsä ovat ihmiset, jotka kykenevät iloitsemaan arkipäiväisistä rutiineistaan, kuten kirjastokäynneistä”, Risikko totesi.

Risikko muistutti, että kirjaston kynnyksen tulee olla matala, tilojen luokseen kutsuvia ja ilmapiirin lämmin.

”Itse olen hyvin kiitollinen kirjastoille. Ilman kirjastoa, en olisi tässä. Kiitän teitä kaikkia, jotka olette tämän hienon rakennuksen saaneet aikaan”, Risikko sanoi.

Aihealueet
Puhemiehet