Ohita valintanauhan komennot
Siirry pääsisältöön

Sosiaali- ja terveysvaliokunta ei puolla alkoholijuomien prosenttirajan nostoa

Julkaistu 14.12.2017 10:25
Muokattu 15.12.2017 9:48

Sosiaali- ja terveysvaliokunta ei puolla alkoholijuomien prosenttirajan nostoa

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta esittää, että alkoholijuomien vähittäismyyntilupaa koskevaa enimmäisprosenttiyksikköä ei nosteta, vaan se säilytetään 4,7 tilavuusprosentissa nykysääntelyn mukaisesti. Valiokunta katsoo, että enimmäistilavuusprosentin nosto vaikuttaisi ratkaisevasti alkoholin saatavuuteen ja kulutuksen kasvuun. Valiokunta antoi 14. joulukuuta asiasta mietinnön (StVM 24/2017).

Panimotuotteet muodostavat yli puolet kaikesta suomalaisten käyttämästä alkoholista. Kulutuksen siirtyminen vahvempaan olueen vaikuttaisi valiokunnan mukaan merkittävästi kansanterveyteen ja kansantalouteen, vaikka kyseessä olisikin vain vajaa prosenttiyksikkö.

Enimmäistilavuusprosentin nosto laajentaisi vahvempien alkoholijuomien saatavuutta nykyisestä noin 350 myymälästä yli 5 000 päivittäiskauppaan ja potentiaalisesti yli 8000 ravintolalle. Valiokunta katsoo, että tämä lisäisi olennaisesti alkoholinkulutusta ja siitä johtuvia turvallisuuteen liittyvä haittoja sekä sosiaalisia ongelmia.

Valiokunta toteaa uudistuksen vähentävän sääntelytaakkaa erityisesti ravintolaelinkeinolle. Lupajärjestelmän keventäminen helpottaa yritystoiminnan aloittamista ja toimintaedellytyksiä.

Etämyynnin osalta valiokunta ehdottaa, että säännökset selkeytetään.

Laki tulee voimaan 1.3.2018, mutta juomasekoitusten vähittäismyynti sekä ravintoloiden aukioloajat vapautuvat 1.1.2018

Mietintöön sisältyy 3 vastalausetta. 

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan mietintö 24/2017
Seuraa täysistuntoa
Eduskunnan kirjaston tietopaketti alkoholilain uudistuksesta

Aihealueet
Sosiaali- ja terveysvaliokunta; Valiokunnat