Ohita valintanauhan komennot
Siirry pääsisältöön

Suuri valiokunta sai selvityksen Brexit-neuvotteluihin valmistautumisesta

Julkaistu 21.4.2017 15:10
Muokattu 21.4.2017 15:18

Suuri valiokunta sai selvityksen Brexit-neuvotteluihin valmistautumisesta

​Ministeri Timo Soini (ps.) antoi tänään suurelle valiokunnalle ennakkoselvityksen EU:n yleisten asioiden neuvoston kokouksesta 27. huhtikuuta.

Neuvosto valmistelee 29. huhtikuuta pidettävää Eurooppa-neuvostoa, jossa päämiesten on tarkoitus hyväksyä suuntaviivat, joiden perusteella EU neuvottelee erosopimuksesta Yhdistyneen kuningaskunnan kanssa.

Ministeri Soini kertoi, että luonnokset suuntaviivoiksi ovat Suomen hyväksyttävissä. Suomen tärkeitä tavoitteita erosopimusta koskevissa neuvotteluissa ovat EU-kansalaisten aseman turvaaminen ja se, että Britannia vastaa niistä taloudellisista sitoumuksista, jotka se on unionin jäsenenä tehnyt. Samalla Soini korosti, että neuvottelut on käytävä ratkaisuhakuisesti revanssihengen sijaan.

Valiokunnassa käytiin keskustelua neuvottelujen rytmittämisestä: missä määrin EU:n ja Britannian uudesta suhteesta voidaan neuvotella ennen kuin eron ehdoista on sovittu? Ministeri Soini totesi EU:n kannan, jonka mukaan erosta on sovittava ennen uuden suhteen määrittelyä, mutta huomautti, ettei rajaa voi vetää veitsellä leikaten.

Lisäksi valiokunnan puheenvuoroissa nousivat esille mm. Brexitin vaikutukset Lontoon Cityn asemaan ja EU:n jäsenmaiden talouspoliittiseen voimatasapainoon.

Suuri valiokunta sai ministeri Soinilta selvityksen myös ulkoministerien epävirallisesta kokouksesta (28.4.), jossa käsitellään Turkin tilannetta perustuslakikansanäänestyksen jälkeen. Valiokunnan keskustelu painottui laajaan kysymykseen siitä, miten Turkin poliittinen kehitys heijastuu EU:n ja Turkin suhteeseen.

Ulkosuhdeaiheiden lisäksi maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk.) antoi valiokunnalle ennakkokatsauksen ympäristöministerien epävirallisen kokouksen (25.–26.4.) asialistaan. Kokouksen aiheita ovat ilmastonmuutokseen sopeutuminen, valtameret ilmasto- ja ympäristöpolitiikoissa sekä merten roskaantuminen.

Suuren valiokunnan seuraava kokous on perjantaina 28. huhtikuuta. Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) antaa valiokunnalle silloin ennakkoselvityksen Brexit-neuvottelujen suuntaviivat linjaavasta Eurooppa-neuvostosta (29.4.).

Eurooppa-neuvostoon kuuluvat EU:n jäsenmaiden päämiehet, Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja ja Euroopan komission puheenjohtaja. Eurooppa-neuvosto määrittelee EU:n yleisen poliittisen suunnan ja prioriteetit, mutta se ei neuvottele eikä hyväksy EU-lainsäädäntöä.

Aihealueet
EU-asiat; Valiokunnat; Suuri valiokunta