Ohita valintanauhan komennot
Siirry pääsisältöön

Tasa-arvoa talousarvioon -seminaarissa etsittiin sukupuolitietoisen budjetoinnin "Suomen mallia" kansainvälisten tutkijoiden voimin

Tasa-arvoa talousarvioon -seminaarissa etsittiin sukupuolitietoisen budjetoinnin "Suomen mallia" kansainvälisten tutkijoiden voimin

​Eduskunnan työelämä- ja tasa-arvovaliokunta, Tasa-arvovaje-hanke ja GePoCo-hanke järjestivät eduskunnassa Tasa-arvoa talousarvioon - sukupuolitietoisen budjetoinnin asiantuntijaseminaarin keskiviikkona 3.5.2017.

Sukupuolitietoinen budjetointi on tärkeä ja ajankohtainen kysymys Suomessa. Sipilän hallitus on tasa-arvo-ohjelmassaan luvannut kehittää budjetin sukupuolivaikutusten arvioinnin menetelmiä ja integroida tasa-arvonäkökulma budjettiprosessiin. Suomessa ei ole toistaiseksi toteutettu sukupuolitietoista budjetointia tai arvioitu systemaattisesti budjetin sukupuolivaikutuksia. Suomessa valtiovarainministeriö vastaa sukupuolitietoisen budjetointi on valmistelusta. Varsinaista "Suomen mallia" vielä haetaan.

 "Nykyinen malli integroida sukupuolinäkökulma valtion talousarvion valmisteluun Suomessa on riittämätön. Kyseessä ei tulisi olla vain sukupuolivaikutusten arviointi jälkikäteen vaan aito pyrkimys muuttaa prosesseja sekä tapaa, jolla tulot ja menot jaetaan. Resurssien jakautumista on tarkasteltava ei vain tietyillä politiikka-alueilla vaan myös makrotasolla kuten julkisen talouden suunnitelmassa," toteaa Tasa-arvovaje-hankkeen vastuullinen johtaja, tutkija Anna Elomäki.

Tasa-arvovaje-hankeen mukaan sukupuolitietoinen budjetointi on tapa tuoda ihmiset takaisin talouspolitiikan ja budjettiprosessien keskiöön, paikalle, josta talouskasvun, kilpailukyvyn ja hyvän luottoluokituksen tavoittelu on heidät karkottanut.
 
Runsaasti osallistujia kerännyt seminaari tarjosi tutkittua tietoa eri tavoista tuoda sukupuolinäkökulma mukaan talousarvion laadintaan. Seminaarissa kansainväliset taloustieteilijät Elisabeth Klatzerin ja Anne Boschinin Suomeen kertoivat eri maissa toteutuneista sukupuolitietoisen budjetoinnin tavoista. Klatzerin mukaan sukupuolitietoisen budjetointi on ennen kaikkea kulttuurinen muutos viranomaisten tavanomaisiin prosesseihin, mikä vaatii koulutusta. Boschini suosittelee tutkimaan myös naisten taloudellista valtaa - ja sen puutetta.  Yhteistyö eri toimijoiden kesken on tärkeää parhaimpien, Suomea koskevien ratkaisujen löytämiseksi.  

Työelämä- ja tasa-arvovaliokunta; Valiokunnat

Julkaistu 3.5.2017 13:30
Muokattu 4.5.2017 9:56