Ohita valintanauhan komennot
Siirry pääsisältöön

Pohjoismaiden neuvoston teemaistunnossa käsiteltiin ilmastonmuutoksen tuomia haasteita Pohjolassa

Julkaistu 11.4.2018 14:00
Muokattu 12.4.2018 9:09

Pohjoismaiden neuvoston teemaistunnossa käsiteltiin ilmastonmuutoksen tuomia haasteita Pohjolassa

Meri ja sen suojelu olivat aiheena Pohjoismaiden neuvoston teemaistunnossa Akureyrissa. Istunnossa Osaaminen ja kulttuuri Pohjolassa -valiokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Johanna Karimäki (vihr.) totesi ilmastonmuutoksen tuovan äärimmäisiä sääilmiöitä. Puheessaan Karimäki toi esille niin merenkulun kuin maataloudenkin ahdingon muun muassa tulvien vuoksi. Karimäki penää poliittista tahtoa aikaansaada toimenpiteitä, jotka vastaavat ilmastonmuutoksen tuomiin suuriin haasteisiin niin maataloudessa kuin kalastuksessakin. Karimäki painottaa, että tutkimusyhteistyön tarve on merkittävä ja hän peräänkuuluttaa jatkoa aikaisemmalle pohjoismaiselle meritutkimusyhteistyölle. Karimäen mukaan haasteiden määrä tällä saralla eivät ainakaan ole vähentyneet.

Teemaistunnossa hyväksyttiin myös jätemaksu kaikille aluksille merenkulun päästöjen vähentämiseksi. Kyseessä oli jäsenehdotus, jossa suositettiin, että Suomen, Ruotsin ja Norjan hallitukset ottavat ympäristöulottuvuuden huomioon uudistettaessa EU:n direktiiviä alusten jätteen toimittamiseen tarkoitetuista satamassa olevista vastaanottolaitteista.

Pohjoismaiden neuvoston teemaistunto, puheenjohtajiston kokous ja valiokuntakokoukset pidettiin 9-10.4. Akureyrissa Islannissa. Pohjoismaiden neuvosto järjestää aina tiettyä aihetta käsittelevän teemaistunnon vuosittain huhtikuussa.

Suomesta teemaistuntoon ja kokouksiin 9.-10.4. osallistuivat kansanedustajat Paavo Arhinmäki (vas.), Juho Eerola (PN:n Suomen valtuuskunnan puheenjohtaja, ps.), Maarit Feldt-Ranta (PN:n Suomen valtuuskunnan varapuheenjohtaja, sd.), Anna-Maja Henriksson (r.), Johanna Karimäki (vihr.), Kimmo Kivelä (sin.), Kari Kulmala (sin.), Mikko Kärnä (kesk.), Eero Lehti (kok.), Arto Pirttilahti (kesk.), Mika Raatikainen (ps.), Wille Rydman (kok.), Ville Skinnari (sd.), Erkki Tuomioja (sd.), Matti Vanhanen (kesk.), Juhana Vartiainen (kok.), Peter Östman (r.) ja Krista Mikkonen (vihr.). Kuva: norden.org

Aihealueet
Kansainväliset asiat