Ohita valintanauhan komennot
Siirry pääsisältöön

EU-kansalaisten konsulipalvelut paranevat maailmalla

Julkaistu 8.2.2018 13:20
Muokattu 8.2.2018 13:23

EU-kansalaisten konsulipalvelut paranevat maailmalla

Eduskunnassa on loppusuoralla lakimuutos, joka parantaa EU-kansalaisten konsulipalveluja Euroopan unionin ulkopuolella. Ulkoasiainvaliokunta hyväksyi torstaina mietinnön hallituksen esityksestä uudeksi konsulipalvelulaiksi (UaVM 1/2018–HE168/2017).

Lakimuutoksen taustalla on EU-direktiivi, jonka tarkoituksena on varmistaa, että unionin jäsenvaltiot antavat EU:n ulkopuolella konsuliapua omaa edustustoa vailla oleville EU:n kansalaisille samoin edellytyksin kuin omille kansalaisilleen. Kun direktiivi on pantu täytäntöön kaikissa EU-maissa, suomalaiset voivat konsuliapua tarvitessaan ottaa yhteyttä minkä tahansa muun EU-maan edustustoon, jos Suomella ei ole kyseisessä maassa suurlähetystöä tai muuta edustustoa. Vastaavasti edustusta vailla olevat muiden EU-maiden kansalaiset voivat kääntyä aikaisempaa useammin Suomen edustustojen puoleen.

Konsulipalveluja ovat muun muassa avustaminen pidätys- tai vangitsemistilanteissa, apu rikoksen uhriksi tai vakavaan onnettomuuteen joutuneelle sekä hätämatkustusasiakirjojen myöntäminen. Konsuliavun antaminen arvioidaan jatkossakin tapauskohtaisesti. EU-maat laskuttavat konsulipalveluista toisiaan. Lakimuutoksen ei arvioida aiheuttavan merkittävää lisätyötä Suomen edustustoille.

Lakimuutoksen hyväksyy lopullisesti eduskunta täysistunnossaan. Uuden konsulipalvelulain on tarkoitus tulla voimaan huhtikuun alussa.

Aihealueet
Ulkoasiainvaliokunta