Ohita päänavigaatio

Siirry sisältöön

Ukrainan tukemisen tärkeys puhutti suuren valiokunnan ja suomalaismeppien tapaamisessa

Julkaistu 20.1.2023 14.05

Ukrainan tukemisen tärkeys puhutti suuren valiokunnan ja suomalaismeppien tapaamisessa

Suuren valiokunnan jäsenet ja suomalaiset europarlamentaarikot keskustelivat perjantaina 20. tammikuuta ajankohtaisista EU-asioista Helsingissä. Yleisön oli mahdollista seurata tilaisuutta etäyhteyksin.

Keskustelun puheenjohtajana toiminut suuren valiokunnan puheenjohtaja Satu Hassi (vihr.) totesi, että Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan on korostanut EU:n merkitystä. Suomelle Venäjän naapurina on tärkeää, että on olemassa suurempi maaryhmä, joka pystyy tekemään enemmän kuin yksittäiset maat.

Suomalaiset europarlamentaarikot kertoivat, että Suomen tapaan myös Euroopan parlamentti tukee vahvasti Ukrainaa. Tämä koskee niin aseellisen ja taloudellisen avun antamista kuin sotarikosten selvittämistä. Myös Venäjän oppositiota tuetaan.

Sekä suuren valiokunnan jäsenet että europarlamentaarikot pitivät tärkeänä vauhdittaa lupamenettelyä uusille energialaitoksille, jotta vihreä siirtymä etenee ja jotta Eurooppaan saadaan energiaa aiemmin Venäjältä tuodun tilalle. Tämä on edellytys nykyisen teollisuuden toiminnalle ja uuden, strategisia raaka-aineita tuottavan yritystoiminnan syntymiselle. Strategisten raaka-aineiden tuottamista Euroopassa pidettiin erittäin tärkeänä, jotta voidaan vähentää riippuvuutta Kiinasta. Tuotannossa nähtiin Suomelle lupaavia mahdollisuuksia.

Suomalaisen ja teollisuuden kannalta tärkeäksi nähtiin muutenkin vakaan investointiympäristön luominen mukaan lukien sisämarkkinoiden toiminta ja EU:n kansainväliset kauppasopimukset. On tärkeää huolehtia EU:n vahvasta roolista globaalitaloudessa ja torjua protektionismia.

Keskustelussa nousi esiin myös muun muassa Euroopan turvallisuus- ja puolustuspolitiikkaa, EU:n budjettitilanne, sähkömarkkinoiden uudistaminen, digitaalinen siirtymä, teollisuuspolitiikan vahvistaminen, vihreä- ja digitaalinen siirtymä, ennallistamisasetus ja pakkausjätedirektiivi.

Voit katsoa koko keskustelun tallenteena (myöhemmin tänään​): https://verkkolahetys.eduskunta.fi/fi/valiokuntien-julkiset-kuulemiset-ja-avoimet-kokoukset/20230120suv​

Aihealueet
EU-asiat; Suuri valiokunta; Valiokunnat