Ohita valintanauhan komennot
Siirry pääsisältöön

Kansalaisjärjestöt – yhteiskunnan omatunto

Julkaistu 29.3.2018 10:10
Muokattu 20.4.2018 10:22

Kansalaisjärjestöt – yhteiskunnan omatunto

​On tärkeää, että kansalaiset luottavat edustukselliseen demokratiaan. Minulle kansanvalta merkitsee sitä, että luottamuksen ilmapiiri säilyy. Itse haluan omalla toiminnallani edistää ihmisten luottamusta avoimeen poliittiseen päätöksentekoon.

Kansalais- ja järjestötoiminta ovat monissa maissa luonnollinen osa kansalaisyhteiskuntaa. Suomessa ne muodostavat merkitykseltään kansalaisyhteiskunnan ytimen. Vahva kansalaisyhteiskunta luo edellytyksiä sille, että kansakunta voi menestyä. Ilman vahvaa kansalaisyhteiskuntaa Suomi ei olisi nykyinen demokraattinen hyvinvointiyhteiskunta. Kansalaisten aktiivisuus, yhteisöllisyys ja tasa-arvo ovat mahdollistaneet omalta osaltaan Suomen menestystarinan.

Kansalaisyhteiskunnan kautta ihmiset voivat osallistua heille tärkeisiin asioihin ja muuttaa maailmaa. Järjestöihin on kerääntynyt vahvaa ja osaavaa erityisasiantuntemusta. Tämä on tehnyt järjestöistä uskottavia ja arvostettuja toimijoita. Kansalaisjärjestöt kuten naisasialiike, vammaisjärjestöt ja ympäristöliike ovat avanneet monia tärkeitä yhteiskunnallisia keskusteluita. Nämä keskustelunavaukset ovat johtaneet moniin lainsäädännöllisiin muutoksiin.

Haluan omalta osaltani varapuhemiehenä käydä vuoropuhelua kansalaisyhteiskunnan toimijoiden kanssa ja nostaa kansalaisten ääntä kuuluviin ajankohtaisissa asioissa. Haluan olla myös rakentamassa luottamusta yhteisten asioidemme hoitamiseen. Varapuhemiehenä tulen tapaamaan kansalaisjärjestöjä #Tuulatunti merkeissä. Ensimmäinen #Tuulatunti järjestettiin Minna Canthin ja tasa-arvon päivänä 19.3.2018.  Luonani eduskunnassa vieraili silloin opiskelijajärjestöjen edustajia, joiden kanssa keskustelimme mm. koulutuksen tasa-arvosta ja opiskelijoiden hyvinvoinnista.

Tuula Haatainen
Eduskunnan II varapuhemies

Aihealueet
Puhemiesten blogi