Ohita valintanauhan komennot
Siirry pääsisältöön

Suomi ja Vietnam kulkevat kehitysyhteistyöstä kohti kauppakumppanuutta

Julkaistu 17.10.2017 17:05
Muokattu 18.10.2017 9:04

Suomi ja Vietnam kulkevat kehitysyhteistyöstä kohti kauppakumppanuutta

Suomen ja Vietnamin erinomaisten kahdenvälisten suhteiden taustalla on 40 vuoden kehitysyhteistyö, joka on vähitellen muuttumassa kaupallis-taloudelliseksi kumppanuudeksi. Tämä kävi ilmi, kun Vietnamin varapresidentti Dang Thi Ngoc Thinh kävi Suomen-vierailunsa yhteydessä tapaamassa puhemies Maria Lohelaa eduskunnassa. Tapaamiseen osallistui myös varapuhemies Mauri Pekkarinen.

Varapresidentti Dang Thi Ngoc Thinh esitti kiitoksensa Suomelle maan kehityksen tukemisesta ja toivoi suhteiden tiivistämistä erityisesti kaupallis-taloudellisella alalla. Vietnamia kiinnostaa Suomessa koulutuksen, ICT:n ja cleantechin ohella suomalainen innovaatio-osaaminen.

Puhemies Lohela totesi maiden välisen yhteistyön nousseen uudelle tasolle. Suomen ja Vietnamin suhteita halutaan kehittää entistä monipuolisemmiksi erityisesti kauppasuhteita syventäen. Esimerkkinä Lohela mainitsi puhtaan teknologian.

Puhemies nosti esiin myös ilmastonmuutokseen ja esitti samalla surunvalittelunsa Vietnamin viimeaikaisten ihmishenkiä vaatineiden rankkasateiden ja tulvien johdosta. Lohela korosti, että kansainvälisen yhteisön pitää toimia yhdessä ilmastonmuutoksen torjumiseksi.

Varapuhemies Mauri Pekkarinen nosti esille Vietnamin menestyksekkään kehityksen viimeisten vuosikymmenien aikana. Hän toivoi yhteistyön syventämistä erityisesti koulutuksen ja innovaatiotoiminnan aloilla.

Varapresidentti Thinh vierailee Suomessa 16.–19.10. pääministeri Juha Sipilän (kesk.) kutsusta. Hän tapaa vierailunsa aikana myös opetusministeri Sanni Grahn-Laasosen (kok.) sekä ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkäsen (kok.). 

Varapresidentin seurueeseen kuuluu myös useiden eri sektoriministeriöiden edustajia. Vierailunsa aikana Thinh tutustuu Suomen opetusjärjestelmään sekä vierailee Tekesissä, Ilmatieteen laitoksella ja suomalaisissa yrityksissä. 

Aihealueet
Kansainväliset asiat; Puhemiehet