Ohita valintanauhan komennot
Siirry pääsisältöön

Vuoden 2018 valtiopäivät avattiin Eduskuntatalossa

Julkaistu 6.2.2018 14:15
Muokattu 6.2.2018 15:40

Vuoden 2018 valtiopäivät avattiin Eduskuntatalossa

​Vuoden 2018 valtiopäivät avattiin tiistaina 6. helmikuuta Eduskuntatalossa. Avajaisjuhlallisuudet alkoivat kello 12 ekumeenisella juhlajumalanpalveluksella Helsingin Tuomiokirkossa, jossa saarnasi Helsingin hiippakunnan piispa Teemu Laajasalo.

Eduskunnassa tasavallan presidentti Sauli Niinistö tervehti eduskuntaa ja julisti juhlaistunnossa valtiopäivät avatuiksi. Eduskunnan puhemies Paula Risikko vastasi presidentin puheeseen eduskunnan puolesta.

Tervehdyksessään tasavallan presidentti Niinistö sanoi, että vaikka vaalikausi lähestyy loppuaan, "tekemisen lista on loppumaton".

Niinistö totesi, että maailma ei pyöri eikä valmistu vaalikausien tahtiin, vaan tekemistä riittää kaikkien valtiopäivien kaikille päiville. "Ja tekemistä varten täällä olemme."

"Paljon keskustelua herättäneet ja suuret asiat tulevat nyt eduskunnan käsittelyyn. Soteuudistus, tiedustelulait – ne eivät ole yksiselitteisen helppoja ratkaistavia. Toivoisin, että sekin tulisi, puolelta ja toiselta esiin, ettei kukaan julistaudu ehdottoman totuuden haltijaksi. Kansanvalta tuppaa toimimaan niin, että viime kädessä terve järki voittaa, kansa ymmärtää argumentit, ei agitaatiota. Siis järjen äänen, ei yllytystä", tasavallan presidentti Niinistö painotti.

Vastauspuheenvuorossaan eduskunnan puhemies Paula Risikko sanoi, että kansan antama mandaatti ja luottamus velvoittavat kansanedustajia kauden loppuun asti. "On mahdotonta tietää, mitä kaikkea eteemme vielä tulee, mutta uskon voivani puhua koko eduskunnan ja kaikkien edustajien puolesta luvatessani, että tekemättä emme jätä", Risikko summasi. 

Valtiopäivien avajaisten yhteydessä järjestetään Suomen Kansallisoopperassa esitys Madama Butterfly.

Aihealueet