Ympäristövaliokunta puoltaa kansallispuiston perustamista Hossaan

​Eduskunnan ympäristövaliokunta puoltaa kansallispuiston perustamista Suomussalmen Hossaan. Valiokunta antoi keskiviikkona 19. huhtikuuta asiasta mietinnön YmVM 5/2017. Uuden kansallispuiston perustaminen on osa Suomen satavuotisen itsenäisyyden juhlavuotta.

Noin 11 094 hehtaarin kokoinen kansallispuisto sijaitsee Suomussalmen, Kuusamon ja Taivalkosken kunnissa. Valtio omistaa alueet ja ne kuuluvat Hossan ja Moilasenvaaran Natura 2000 -alueisiin. Hossan kansallispuisto täydentää nykyistä kansallispuistoverkostoa erityisesti harjugeologisten sekä kirkkaiden ja karujen vesistöjen ja kainuulaisen vaaraluonnon ja vanhojen metsien osalta. Hossa, kuten muutkin Suomen kansallispuistot, täyttää maailman luonnonsuojeluliiton IUCN:n suojelualueluokituksen mukaiset kansallispuiston kriteerit.

Hossan kansallispuiston perustaminen on lähtöisin Suomussalmen kunnan paikallisesta aloitteesta ja hankkeella on ollut takanaan vahva paikallisen väestön tuki. Itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuoden kansallispuistostatus lisää Hossan alueen vetovoimaa luonto- ja kulttuurimatkailukohteena ja luo uusia mahdollisuuksia kestävälle matkailun yritystoiminnalle.

Suomi 100 vuotta; Ympäristövaliokunta; Valiokunnat

Julkaistu 19.4.2017 11:25
Muokattu 21.4.2017 10:23