Ohita valintanauhan komennot
Siirry pääsisältöön

Tietopaketti aluevalvontalain uudistamisesta

Julkaistu 18.5.2017 13:20
Muokattu 18.5.2017 14:54

Tietopaketti aluevalvontalain uudistamisesta

Eduskunnan kirjastossa on valmistunut aluevalvontalain uudistamishanketta käsittelevä tietopaketti.

​Puolustusministeri asetti tammikuussa 2017 lainsäädäntöhankkeen, jonka tehtävänä oli muuttaa voimassa olevaa aluevalvontalakia. Hankkeessa valmistellaan tarvittavat ehdotukset lainsäädäntömuutoksista, jotka ovat tarpeen tunnuksettomaan sotilaalliseen uhkaan vastaamiseksi alueloukkaustilanteessa.

Hankkeen keskeisin tavoite on kansallisen turvallisuuden parantaminen ulkoista sotilaallista uhkaa vastaan. Suomen tulee voida vastata myös sellaisen valtiollisen toimijan aiheuttamaan uhkaan, joka ei noudata kansainvälisen oikeuden periaatteita.

Tehtävänä on valmistella ehdotukset tarvittaviksi säädösmuutoksiksi mahdollisimman pian. Kyseessä on lainsäädännön tarkentaminen, eikä aluevalvontalain kokonaisuudistus ole tarpeen. Hanke valmisteltiin virkatyönä. Valmistelun aikana käytiin tarvittavat neuvottelut aluevalvontaviranomaisten ja keskeisten ministeriöiden välillä. Työryhmän toimikausi oli 31.1.–15.5.2017.

Hallituksen esitys HE 56/2017 annettiin eduskunnalle 18.5.2017.

Eduskunnan kirjasto on julkaissut tietopaketin, johon on koottu lakihankkeen tausta-aineistoa, kuten aiheeseen liittyviä kansainvälisiä sopimuksia, kirjallisuutta ja aiheeseen liittyvää tutkimusaineistoa.

Lisätietoa tietopaketista: tietoasiantuntija Tommi Peuhkurinen, puh. 09 432 3465 tai s-posti: etunimi.sukunimi@eduskunta.fi 

Tutustu tietopakettiin Aluevalvontalain muuttaminen

Muita Eduskunnan kirjaston asiantuntijoiden laatimia lakihankkeiden tietopaketteja (LATI)

Kuva: Jarno Riipinen / Puolustusvoimat

Aihealueet
Kirjasto