Ohita valintanauhan komennot
Siirry pääsisältöön

Ammatillisen koulutuksen tilanne puhutti kyselytunnilla

Julkaistu 11.10.2018 20:00
Muokattu 12.10.2018 11:10

Ammatillisen koulutuksen tilanne puhutti kyselytunnilla

Eduskunnan suullisella kyselytunnilla torstaina olivat esillä ammatillisen koulutuksen ajankohtaiset asiat ja julkisuudessa kerrotut ongelmat. Oppositiosta kysyttiin, onko ministeri "valmis raivaamaan kriisikokoukselle tilaa, jotta ammatillinen koulutus saadaan kuntoon?" Lisäksi oppositio kysyi, miten ammatillisen koulutuksen uudistuksen yhteydessä on onnistuttu turvaamaan opiskelijoille riittävä tuki opintojen etenemisen varmistamiseksi ja vaikeuttaako resurssipula tällä hetkellä merkittävästi uudistuksen onnistunutta toteuttamista.

Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen vastasi, että hallitus on vienyt tällä kaudella läpi ison ammatillisen koulutuksen uudistuksen, jota nyt toimeenpannaan.

"Sen tyyppiset viestit, mitä tv:n kautta ja yhteydenottoina on välittynyt, joissa kerrotaan, että nuori on jäänyt oman onnensa nojaan eikä tiedä esimerkiksi, missä hänen pitäisi olla tai kokee, ettei ole saanut, eikä ole tosiasiallisestikaan saanut, riittävästi opetusta, eivät ole ammatillisen koulutuksen lainsäädännön mukaisia, vaan itseasiassa sen vastaisia. Tämä tilanne, joka meillä on nyt käsillä, vaatii sitä, että panostamme lainsäädännön toimeenpanoon, annamme tukea, myöskin taloudellista tukea koulutuksen järjestäjille, että nämä asiat saadaan kuntoon. Siihen toimeen on jo ryhdytty ja meillä itse asiassa on hyvinkin tiivis yhteydenpito ammatillisen koulutuksen kentän kanssa."

Opetusministeri Sanni Grahn-Laasosen mukaan uusi lainsäädäntö on ollut voimassa muutaman kuukauden, ja nyt on keskityttävä siihen, että sen tuomat uudet välineet saadaan käyttöön.

"Laajasti ammatillisen koulutuksen kentällä niin järjestäjät eli oppilaitosten johto kuin myöskin opettajat ovat sitä mieltä, että tässä reformissa on sellaisia elementtejä, joilla pystytään ratkomaan niitä pitkään ammatillista koulutusta riivanneita ongelmia, joista muun muassa opetuksen väheneminen on ollut yksi. Kun katsoo ammatillisen koulutuksen lainsäädäntöä, siellä 61 §:ssä todetaan yksiselitteisesti, että opiskelijalla on oikeus opetukseen. Opiskelijalla on oikeus myöskin opinto-ohjaukseen ja erityiseen tukeen, joka määritellään hänelle hänen henkilökohtaisen suunnitelmansa pohjalta", Grahn-Laasonen sanoi.  

Aihealueet