Ohita valintanauhan komennot
Siirry pääsisältöön

Pääministeri Sipilä antoi valiokunnille ennakkoselvityksen Eurooppa-neuvoston kokouksesta

Julkaistu 13.12.2017 13:00
Muokattu 13.12.2017 13:04

Pääministeri Sipilä antoi valiokunnille ennakkoselvityksen Eurooppa-neuvoston kokouksesta

​Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) antoi tänään suurelle valiokunnalle ja ulkoasiainvaliokunnalle selvityksen tämän viikon torstaina ja perjantaina pidettävästä Eurooppa-neuvoston kokouksesta.

Eurooppa-neuvoston aiheina ovat turvallisuus ja puolustus, sosiaalinen ulottuvuus sekä koulutus ja kulttuuri. Lisäksi päämiehet keskustelevat muuttoliikkeestä Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tuskin tilanneanalyysin pohjalta.

EU27-kokoonpanossa päämiesten on tarkoitus päättää, että neuvotteluissa Yhdistyneen kuningaskunnan EU-erosta voidaan siirtyä seuraavaan vaiheeseen eli keskustelemaan siirtymäajan järjestelyistä ja alustavasti uuden suhteen muodosta.

Suomi hyväksyy neuvottelujen seuraavaan vaiheeseen siirtymisen. Ensimmäisen neuvotteluvaiheen avainasioista eniten avoimia kysymyksiä liittyy Irlannin ja Pohjois-Irlannin välisen rajan järjestelyistä sopimiseen, pääministeri totesi.

Valiokuntien keskustelussa pääministerin kanssa käsiteltiin rajakysymyksen lisäksi mm. neuvottelujen jatkoaikataulua, Yhdistyneen kuningaskunnan mahdollisia neuvottelutavoitteita sekä julkisuudessa olleita ristiriitaisia näkemyksiä sovittujen linjausten sitovuudesta.

Linjausten sitovuudesta ei Sipilän mukaan ole epäselvyyttä ja Yhdistynyt kuningaskunta tulee vastaamaan sitoumuksistaan EU:lle myös siirtymävaiheen aikana. Varsinainen juridinen erosopimus neuvotellaan kuitenkin myöhemmin, Sipilä sanoi.

Muista aiheista nousivat valiokuntien keskustelussa esille mm. sosiaalinen ulottuvuus, EMU:n kehittämistä valmisteleva euroryhmän huippukokous Eurooppa-neuvoston yhteydessä sekä pysyvän rakenteellisen yhteistyön käynnistäminen.

Valiokunnat saivat kokouksessa myös pääministerin selvitykset EU:n itäisen kumppanuuden huippukokouksesta (24.11.) sekä EU:n ja Afrikan unionin välisestä huippukokouksesta (28.–30.11.).

Aihealueet
EU-asiat; Suuri valiokunta; Ulkoasiainvaliokunta; Valiokunnat