Ohita valintanauhan komennot
Siirry pääsisältöön

Eurooppa-neuvosto koolla loppuviikosta, suuri valiokunta sai pääministerin selvityksen

Julkaistu 21.3.2018 14:25
Muokattu 21.3.2018 14:29

Eurooppa-neuvosto koolla loppuviikosta, suuri valiokunta sai pääministerin selvityksen

​Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) antoi suurelle valiokunnalle tänään selvityksen Eurooppa-neuvoston ja euromaiden huippukokouksista 22.–23. maaliskuuta.

Eurooppa-neuvosto (22.3.) käsittelee mm. sisämarkkinoiden kehittämistä, kauppapolitiikkaa sekä 27 maan kokoonpanossa suuntaviivoja EU:n ja Yhdistyneen kuningaskunnan suhteen tulevista puitteista.

Päämiehet keskustelevat myös digitaalisesta taloudesta ja verotuksesta osana Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan Donald Tuskin epävirallisten päämiestapaamisten asialistaa.

Suuri valiokunta kävi pääministerin kanssa keskustelua digitaalisen materiaalin omistajuuteen sekä verotuksen tavoitteisiin ja keinoihin liittyvistä kysymyksistä. Keskustelussa pohdittiin mm. liikevaihtoon perustuvan verotuksen oikeudenmukaisuutta sekä suurten digitaalipalveluyritysten verotukseen liittyviä ongelmia.

Pääministeri Sipilä kertoi aikovansa korostaa keskusteluissa datan omistajuuden ja hallinnoinnin merkitystä uudessa digitaalisessa alustataloudessa.

Suuren valiokunnan keskustelussa käsiteltiin myös tulevan Eurooppa-neuvoston kannanottoa Salisburyn iskuun sekä Saksan tuoreen hallituksen näkemyksiä talous- ja rahaliitto EMU:n kehittämisestä. Euromaiden johtajat keskustelevat EMU:n pitkän aikavälin uudistuksista Eurooppa-neuvoston jälkeen 23.3.

Suuren valiokunnan seuraava kokous on keskiviikkona 4. huhtikuuta klo 13.

Eurooppa-neuvostoon kuuluvat EU:n jäsenmaiden päämiehet, Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja ja Euroopan komission puheenjohtaja. Eurooppa-neuvosto määrittelee EU:n yleisen poliittisen suunnan ja prioriteetit, mutta se ei neuvottele eikä hyväksy EU-lainsäädäntöä.

Aihealueet
Suuri valiokunta; EU-asiat; Valiokunnat