Ohita valintanauhan komennot
Siirry pääsisältöön

Genomilain valmistelusta tietopaketti

Julkaistu 13.6.2018 10:20
Muokattu 13.6.2018 10:20

Genomilain valmistelusta tietopaketti

Hallitus on päättänyt perustaa Suomeen Genomikeskuksen. Keskuksen toiminnasta ja genomitiedon eli ihmisen perimää koskevan tiedon hallinnasta ja säilytyksestä on tarkoitus säätää uusi erityislaki, genomilaki.

​Tästä lakihankkeesta on Eduskunnan kirjasto julkaissut tietopaketin. Tietopakettiin on koottu tietoa helpottamaan perehtymistä hankkeen valmisteluun, tausta-aineistoihin ja aiheeseen liittyvään kirjallisuuteen. Löydät tietopaketista myös linkin oikeusministeriön Otakantaa.fi-verkkopalveluun, jossa voit kertoa mielipiteesi genomitiedon käytöstä ja Genomikeskuksesta.

Genomikeskuksen viranomaistehtävänä olisi genomitietokannan luominen, ylläpito ja hallinnointi. Genomitietoa voidaan hyödyntää sairauksien tunnistamisessa, hoidossa ja ennaltaehkäisyssä. Keskuksen perustamista ja genomitiedon asianmukaista käyttöä koskevaa ehdotusta valmistelee sosiaali- ja terveysministeriön asettama työryhmä. Genomitietoa tallennettaisiin työryhmän ehdotuksen mukaan Genomikeskuksen tietokantaan EU:n yleisen tietosuoja-asetuksen periaatteiden mukaisesti.

Hallituksen esitys genomilaiksi on tarkoitus antaa eduskunnalle syksyllä 2018. Tavoitteena on, että genomikeskus aloittaa toimintansa vuonna 2019.

Lisätietoa tietopaketista: johtava tietoasiantuntija Erika Bergström, puh. 09 432 3402 tai etunimi.sukunimi@eduskunta.fi


Tutustu Genomilaki-tietopakettiin
Muita Eduskunnan kirjaston asiantuntijoiden laatimia lakihankkeiden tietopaketteja 

Aihealueet
Kirjasto