Ohita valintanauhan komennot
Siirry pääsisältöön

Pohjoismaiden neuvoston Hyvinvointi Pohjolassa -valiokunta tapaa Islannin pääministerin

Julkaistu 21.1.2019 9:10
Muokattu 21.1.2019 9:40

Pohjoismaiden neuvoston Hyvinvointi Pohjolassa -valiokunta tapaa Islannin pääministerin

Pohjoismaiden neuvoston Hyvinvointi Pohjolassa -valiokunta kokoontuu tiistaina 22. tammikuuta Reykjavikissa. Valiokunta keskustelee ministerineuvoston puheenjohtajuuskaudesta, jonka puheenjohtajana Islanti toimii tänä vuonna. Valiokunnan vieraaksi saapuu Islannin pääministeri Katrín Jakobsdóttir sekä Islannin sosiaaliministeri Ásmundur Einar Daðason. Ministerit kertovat valiokunnalle sosiaali- ja terveyspolitiikan ja tasa-arvoasiain yhteistyösuunnitelmista tulevalle vuodelle. Islannissa tasa-arvoasiat siirrettiin pääministerin kansliaan vuodenvaihteessa, joten pääministeri Jakobsdóttir toimii puheenjohtajakaudella tasa-arvoasiain ministerineuvoston puheenjohtajana. Reykjavikissa valiokunta tapaa myös Islannin parlamentin hyvinvointivaliokunnan puheenjohtajan Halldóra Mogensenin ja keskustelee hänen kansaan ajankohtaisista aiheista.

Valiokuntakokouksessa käsittelyssä on jäsenehdotus Pohjolan kehittämisestä syrjäytymisen ehkäisyn edelläkävijäalueeksi. Valiokunta pitää tärkeänä, että erityistä huomiota kohdistetaan syrjäytymistä ennaltaehkäiseviin toimiin sekä helposti ja nopeasti saatavilla oleviin neuvonta- ja tukitoimintoihin.

Valiokunta keskustelee myös jäsenehdotuksesta, joka puoltaisi verenluovutuksen sallimista seksuaalivähemmistöille samoilla ehdoilla kuin muulle väestölle. Esillä on myös jäsenehdotus koskien Pohjoismaisen yksityisoikeudellisen yhteistyön lujittamisesta. Ehdotus sisältää aloitteet yhteisen pohjoismaisen säädöstietokannan perustamisesta, yksityisoikeudellista lainsäädäntöyhteistyön tiivistämisestä sekä lisäresursseista maiden väliseen lainsäädäntöyhteistyöhön ministeriötasolla. Yhdenmukaistamalla pohjoismaista lainsäädäntöä tavoitteena on ennaltaehkäistä rajaesteitä ja torjua sellaisia esteitä, jotka vaikeuttavat elämää ja työskentelyä pohjoismaisten rajojen yli.

Eduskunnasta Hyvinvointi Pohjolassa -valiokunnan kokoukseen osallistuvat kansanedustajat Mika Raatikainen (ps.) ja Kirsta Mikkonen (vihr.).

 

Kuva: norden.org

Aihealueet
Kansainväliset asiat