Ohita valintanauhan komennot
Siirry pääsisältöön

PN-valiokunta kiinnostui Islannin samapalkkaisuuslainsäädännöstä

Julkaistu 10.4.2018 12:00
Muokattu 12.4.2018 12:27

PN-valiokunta kiinnostui Islannin samapalkkaisuuslainsäädännöstä

Pohjoismaiden neuvoston puheenjohtajisto ja valiokunnat kokoontuvat teemaistuntoviikolla Akureyrissä Islannissa 9.-10. huhtikuuta.

Pohjoismaiden neuvoston Hyvinvointi Pohjolassa-valiokunnan kokouksessa tiistaina 10.4. käsitellään tasa-arvo- ja samapalkkaisuuskysymyksiä. Valiokunta vierailee Jafnréttistofassa eli Islannin tasa-arvoasiain keskuksessa, jossa heille esitellään Islannin uutta samapalkkaisuuslainsäädäntöä ja Islannin tasa-arvotyötä yleisemmin. Uuden lainsäädännön myötä Islannista tuli vuoden 2018 alusta lähtien maailman ensimmäinen maa, jossa vaaditaan työnantajien tasa-arvosertifiointia. Kaikilla yrityksillä ja laitoksilla, joissa on vähintään 25 työntekijää, tulee olla samapalkkaisuustodistus, joka todistaa, että he maksavat työntekijälle saman palkan vastaavasta työstä työntekijän sukupuolesta riippumatta. Vierailun yhteydessä saatujen tietojen perusteella valiokunta keskustelee jäsenehdotuksesta, jonka tavoitteena on kehittää malli yhteispohjoismaiseksi samapalkkaisuustodistukseksi. Valiokunta keskustelee myös luonnoksesta pohjoismaisen tasa-arvoyhteistyön uudeksi yhteistyöohjelmaksi vuosiksi 2019–2022 ja antaa näkemyksenä ohjelmaluonnoksen sisällöstä Pohjoismaiden ministerineuvostolle.

Valiokunta käsittelee Pohjoismaiden ministerineuvoston ja Pohjoismaiden hallitusten vastauksia koskien  suosituksia yhteispohjoismaisesta sähköisestä tunnistamisesta. Pohjoismaiden neuvosto on tehnyt viime vuosina lujasti töitä, jotta rajat ylittäviä sähköisiä henkilötunnuksia koskevat haasteet ratkaistaan. Sähköisten tunnisteiden vastavuoroinen hyväksyntä Pohjoismaissa on tärkeää, jotta kansalaiset voivat liikkua vapaasti rajojen yli ja saada digitaalisia palveluja Pohjolassa. Vastauksista käy ilmi, että Pohjoismaiden hallituksilla on sama tavoite Pohjoismaiden neuvoston kanssa, eli että halutaan ottaa käyttöön sähköisten tunnisteiden vastavuoroinen hyväksyntä. Vaikka vastaukset ovat myönteisiä on ja konkreettisia yhteistyöhankkeita on käynnistetty, vastauksia pidetään kuitenkin tietyiltä osin puutteellisina ja ehdotuksena on, että tietyt kysymykset nostettaan poliittiseen dialogiin ministerien kanssa. 

 

Suomesta Hyvinvointi Pohjolassa -valiokuntaan osallistuvat kansanedustajat Anna-Maja Henriksson (r.), Kimmo Kivelä (sin.), Krista Mikkonen (vihr.) ja Mika Raatikainen (ps.).

Aihealueet
Kansainväliset asiat