Ohita valintanauhan komennot
Siirry pääsisältöön

Eduskunta hylkäsi kansalaisaloitteen maksuttomasta toisen asteen koulutuksesta

Julkaistu 27.2.2019 15:40
Muokattu 27.2.2019 15:49

Eduskunta hylkäsi kansalaisaloitteen maksuttomasta toisen asteen koulutuksesta

​Eduskunta hylkäsi keskiviikkona 27. helmikuuta kansalaisaloitteen, joka ajoi toisen asteen koulutuksen tekemistä maksuttomaksi.

Täysistunto hyväksyi sivistysvaliokunnan mietinnön, joka katsoi, ettei eduskunta ole oikea taho aloitteessa vaaditun selvityksen ja lainvalmistelun tekemiseen.

Eduskunta hyväksyi mietinnön mukaisesti kaksi lausumaa:

"1. Eduskunta edellyttää, että opetus- ja kulttuuriministeriö huolehtii siitä, että toisen asteen koulutuksen järjestäjille aikaansaadaan ohjeistus, jossa koulutuksen järjestäjille tähdennetään tarvetta tiedottaa arvioitujen oppimateriaalikustannusten määrästä sekä keinoista, joilla nämä kustannukset voidaan kattaa tai mahdollisesti välttää.

2. Eduskunta edellyttää, että valtioneuvosto seuraa ja arvioi toisen asteen opiskelijoille opinnoista aiheutuvien kustannusten kehitystä ottaen huomioon opintotukilain (65/1994) mukainen oppimateriaalilisä ja opiskelijoiden oppimateriaalikustannusten alentamiseksi käynnistetyt hankkeet sekä tekee seuranta- ja arviointitiedon perusteella selvityksen ja tarvittaessa ehdotukset jatkotoimenpiteiksi. Selvitykseen tulee sisällyttää perusteellinen lapsivaikutusten arviointi."

Eduskunta hylkäsi äänestyksissä Pilvi Torstin (sd.) ja Ritva Elomaan (ps.) täysistunnossa tiistaina 26. helmikuuta tekemät lausumaehdotukset.

Äänestystulokset

Äänestyksissä hävinneet lausumaehdotukset:

Torsti:
”Eduskunta edellyttää yhtyen kansalaisaloitteen asiasisältöön, että valtioneuvosto laatii perusteellisen selvityksen ja ryhtyy tarvittaviin toimenpiteisiin ja lakiuudistuksiin lukio- ja ammatillisten opintojen maksullisuuden poistamiseksi.”

Elomaa:
”Eduskunta edellyttää, että hallitus antaa eduskunnalle vuoden 2019 loppuun mennessä selonteon toisen asteen koulutuksen kustannusten vaikutuksista opiskeluun ja julkiseen talouteen ja erityisesti vähävaraisten nuorten mahdollisuuteen opiskella toisen asteen tutkinto.”

Aihealueet
Täysistunto; Sivistysvaliokunta