Ohita valintanauhan komennot
Siirry pääsisältöön

Suuren valiokunnan julkinen asiantuntijakuuleminen käsitteli globalisaatiota ja kestävää kauppaa

Julkaistu 28.11.2017 15:10
Muokattu 23.2.2018 10:40

Suuren valiokunnan julkinen asiantuntijakuuleminen käsitteli globalisaatiota ja kestävää kauppaa

Suuri valiokunta jatkoi globalisaation ja kauppapolitiikan kysymysten käsittelyä tänään julkisessa kuulemisessa. Edellinen kuuleminen aihepiiristä järjestettiin 25. lokakuuta.

Tämän päivän kuuleminen painottui globalisaation vaikutuksiin, kestävään kauppaan ja työntekijöiden oikeuksiin. Valiokunta kuuli asiantuntijoina professori Sixten Korkmania, vaikuttamistyön koordinaattori Elina Mikolaa (Kehys ry.) ja tutkimuskoordinaattori Eero Lehtoa (Palkansaajien tutkimuslaitos).

Professori Korkman totesi puheenvuorossaan globalisaation hyödyttävän pieniä avoimia talouksia, kuten Suomi ja muut Pohjoismaat. Näissä maissa on myös onnistututtu perustelemaan kansalaisille globalisaation hyödyt ja oikeutus mm. tulonsiirtojen kautta, Korkman totesi.

Korkmanin mukaan historialliset esimerkit osoittavat, että yhteiskunnallisia ongelmia seuraa, jos globalisaation häviäjistä ei pidetä huolta.

Kehys ry:n Elina Mikola toi puheenvuorossaan esille kansalaisjärjestöjen ja palkansaajajärjestöjen näkemyksiä. Järjestöt toivovat,
että ympäristö- ja ihmisoikeusnäkökulmat huomioidaan kauppasopimuksissa voimakkaammin mm. sitovuuden ja mahdollisten sanktioiden kautta.

Mikolan mukaan globalisaatio itsessään ei kaikissa tilanteissa vähennä köyhyyttä, jos taloudellisen hyödyn jakautumisesta ei huolehdita.

Palkansaajien tutkimuslaitoksen Eero Lehto arvioi valiokunnalle globalisaation viimeaikaisia kehityskulkuja ja niiden vaikutuksia Suomelle. Lehto kertoi olevansa huolestunut palvelutuotannon kansainvälisistä monopoleista.

Lehdon mukaan riskinä on, että esimerkiksi IT-palveluiden ja lääketeollisuuden innovaatioiden taloudellinen hyöty ei jää Suomeen, vaikka innovaatiot olisi tehty täällä.

Suuri valiokunnan jäsenet keskustelivat asiantuntijoiden kanssa mm. globalisaation merkityksestä äärimmäisen köyhyyden vähentämisessä, kauppapolitiikan mahdollisuuksista verotuksen poikkeamien tasaajana, sijoittajasuojasta kauppasopimuksissa sekä konkreettisista keinoista huolehtia globalisaation häviäjistä.

Katso tallenne tilaisuudesta.

Aihealueet
Suuri valiokunta; Valiokunnat