Ohita valintanauhan komennot
Siirry pääsisältöön

Kevytautoja koskeva hallituksen esitys lähetekeskustelussa

Julkaistu 9.10.2018 18:00
Muokattu 9.10.2018 18:00

Kevytautoja koskeva hallituksen esitys lähetekeskustelussa

​Eduskunnan lähetekeskustelussa oli tiistaina kevytautoja koskeva hallituksen esitys (HE 173/2018). Hallitus esittää, että Suomessa otettaisiin käyttöön uusi ajoneuvoryhmä, kevytauto. Tähän ryhmään kuuluisivat henkilöautosta muutetut, nopeudeltaan enintään 45 kilometriin tunnissa rajoitetut ajoneuvot.

Esityksen tavoitteena on mahdollistaa uusi liikkumisen muoto erityisesti 15-17-vuotiaille nuorille. Kevytauton käyttöönoton arvioidaan korvaavan nuorten käytössä erityisesti mopoja. Tätä kautta uudistus parantaisi nuorten kuljettajien ja tieliikenteen liikenneturvallisuutta.

Kevytauton kuljettaminen edellyttäisi mopoautoja vastaavasti AM-luokan ajo-oikeutta. Kevytautoa koskisi sama teoria- ja ajokoevaatimus kuin mopoautoa. Esityksen mukaan kevytautoja verotettaisiin kuten henkilöautoja.

Kevytauton saisi muuttaa henkilöautosta, joka on otettu käyttöön vuoden 2014 jälkeen. Kevytautoksi ei kuitenkaan saa muuttaa sellaista henkilöautoa, jonka käyttöönottovuoden päättymisestä on kulunut yli 10 vuotta. Näin varmistettaisiin se, että erityisesti nuorten käytössä olisi jatkossakin uudehkoja ja mahdollisimman turvallisia ajoneuvoja.

Lähetekeskustelun päätteeksi asia lähetettiin liikenne- ja viestintävaliokuntaan.

Koko lähetekeskustelu eduskunnan täysistunnon pöytäkirjassa.

Aihealueet
Liikenne- ja viestintävaliokunta