Ohita päänavigaatio

Siirry sisältöön

Ravintoloiden avaaminen ja hengityssuojien käyttö esillä torstain kyselytunnilla

Julkaistu 14.5.2020 18.00
Muokattu 15.5.2020 10.11

Ravintoloiden avaaminen ja hengityssuojien käyttö esillä torstain kyselytunnilla

Suomen koronavirustilanne sekä koronastrategia oli vahvasti esille eduskunnan suullisella kyselytunnilla torstaina 14. toukokuuta. Kysymykset koskivat muun muassa ravintoloiden avaamista, hengityssuojien käyttöä sekä ikäihmisten henkisestä hyvinvointia.

Kysymykseen missä hallituksen ravintolapäätös viipyy pääministeri Sanna Marin (sd.) vastasi, että hallitus aikoo antaa esityksensä tartuntatautilain pykälämuutoksesta eduskunnalle ensi tiistaina. Tartuntatautilakiin liittyvässä asetuksessa tulee olemaan reunaehdot ravintoloiden turvalliselle avaamiselle. Nämä asiat tuodaan heti, kun ne ovat valmiita, Marin sanoi.

Puheenvuoroissa peräänkuulutettiin myös hallituksen suosituksia kasvomaskien käytöstä. Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) kertoi, että ministeriössä on selvityksessä laaja kirjallisuuskatsaus siitä, voiko viruksen tartuttavuuden ehkäisemiseksi ottaa suojaimia käyttöön ja minkälaisia.
 
Kansanedustajat olivat myös huolissaan ikäihmisten henkisestä hyvinvoinnista koronarajoitusten aikana. Ministeri Kiurun mukaan sosiaali- ja terveysministeriö valmistelee parhaillaan uusia suosituksia ja ohjeita yli 70-vuotiaille ja hoitokodeissa oleville.

Torstain kyselytunti oli poikkeuksellisesti pidennetty puolella tunnilla. Viime viikolla kyselytunti peruttiin, koska hallituksen epäiltiin altistuneen koronavirukselle.

Kyselytunnin koko keskustelu on luettavissa täysistunnon pöytäkirjasta.

Aihealueet