Ohita valintanauhan komennot
Siirry pääsisältöön

Sote-uudistus ja heikoimmassa asemassa olevien työttömien tilanne esillä kyselytunnilla

Julkaistu 17.5.2018 18:10
Muokattu 18.5.2018 8:50

Sote-uudistus ja heikoimmassa asemassa olevien työttömien tilanne esillä kyselytunnilla

​Sosiaali- ja terveydenhuollon palvelurakenteen uudistus nousi vahvasti esille eduskunnan kyselytunnilla torstaina 17. toukokuuta. Hallitukselta kysyttiin muun muassa, miten se aikoo kuunnella pääkaupunkiseudun sote-kritiikkiä.

Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten valtuustot ilmaisivat tällä viikolla yhteisessä lausunnossaan, että sote-uudistuksessa on paljon vahingollisia vaikutuksia kasvavien kaupunkien taloudelle ja palveluille, eikä sitä tule nykymuodossa hyväksyä. 

Valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok.) mukaan pääkaupunkiseudulla esiin nousseet pelot ja huolet sote-uudistuksesta ovat ylimitoitettuja. Orpo vakuutteli kuitenkin, että pääkaupunkiseutua kuunnellaan.

Oppositio halusi myös tietää, mitä järkeä on ajaa valinnanvapautta, joka ei tuo säästöjä, mutta joka vaarantaa palvelut. Ministeri Orpon mukaan valinnanvapaus ei ole säästömalli. Se saa jopa maksaa, että ihmiset pääsevät hoitoon nopeammin, Orpo totesi.

Kyselytunnilla oltiin myös huolissaan heikoimmassa asemassa olevien työttömien tilanteesta. Puheenvuoroissa todettiin, että huono-osaisimpien työttömien asemaa on heikennetty monilla päätöksillä, kuten lääke- ja asiakasmaksujen korotuksilla ja lääkekorvausten heikennyksillä.

Työministeri Jari Lindströmin (sin.) mukaan on havaittu, että työttömien joukossa on ihmisiä, jotka eivät kuulu TE-palveluiden piiriin vaan esimerkiksi sosiaalipalvelujen piiriin. Tämä täytyy selvittää ensin, jotta voidaan päättää heille sopivista toimenpiteistä, Lindström sanoi.

Aihealueet