Ohita valintanauhan komennot
Siirry pääsisältöön

Lomarahojen leikkaukset puheenaiheena suullisella kyselytunnilla

Julkaistu 5.10.2017 18:00
Muokattu 16.10.2017 13:01

Lomarahojen leikkaukset puheenaiheena suullisella kyselytunnilla

​Suullisen kyselytunnin ensimmäinen aihe torstaina 5. lokakuuta oli julkisen sektorin työntekijöiden lomarahojen leikkaaminen. Maarit Feldt-Ranta (sd.) kysyi hallitukselta, onko oikein, että lomarahojen leikkaukset pidetään voimassa, vaikka Suomen talous kasvaa.

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) muistutti, että hallituksen tavoitteena oli kilpailukykysopimuksella parantaa suomalaisen elinkeinoelämän kilpailukykyä. Orpon mukaan työmarkkinajärjestöt muovasivat sisällön sopimukselle, jota tuettiin yhteiskunnassa laajasti.

Feldt-Ranta esitti jatkokysymyksessään, että lomarahaleikkaukset tehtiin hallituksen toiveesta. Ministeri Orpo kertoi hallituksen ehdottaneen työajan pidentämistä, minkä jälkeen työmarkkinajärjestöt sopivat sisällöstä.

Kyselytunnin muut aiheet olivat pientä työeläkettä saavien asema tuloverotuksen kohdentamisessa, tänään julkaistu sisäisen turvallisuuden strategia ja nuorten syrjäytyminen, maanviljelyksen vaikea satokausi, lastensuojelu sekä kaupunkien ja niitä ympäröivien alueiden yhteistyö.

Suullisen kyselytunnin jälkeen täysistunto käsitteli hallituksen esitystä ulkomaalaislain muuttamiseksi siten, että oleskelulupa olisi mahdollista myöntää ulkomaalaiselle, joka on perustanut tai perustaa Suomeen kasvuyrityksen.

Lisäksi käsiteltävänä oli kansanedustajien lakialoitteita koskien alkoholilain muuttamista sekä lakialoite, joka ehdottaa terveydenhuoltolain muuttamista siten, että päiväkirurgiaa olisi myös päivystysuudistuksen tultua voimaan mahdollista hoitaa alueellisen tarpeen perusteella.

Täysistunnon pöytäkirja (keskustelu ja siihen liittyvät asiakirjat)

Verkkolähetyksen tallenne (julkaistaan perjantaina)

Aihealueet
Täysistunto