Ohita valintanauhan komennot
Siirry pääsisältöön

Pääministeri antoi suurelle valiokunnalle selvityksen EU-päämiesten Tallinnan-keskusteluista

Julkaistu 4.10.2017 14:40
Muokattu 4.10.2017 14:41

Pääministeri antoi suurelle valiokunnalle selvityksen EU-päämiesten Tallinnan-keskusteluista

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) oli tänään suuren valiokunnan kuultavana Tallinnan digitaalihuippukokouksen (29.9.) ja EU-päämiesten epävirallisen tulevaisuuskeskustelun (28.9.) aiheista.

Tulevaisuuskeskustelua käytiin Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Tuskin johdolla. Esillä olivat mm. komission puheenjohtaja Junckerin ja Ranskan presidentti Macronin viimeaikaiset linjaukset.

Pääministeri Sipilä kuvasi keskustelua rakentavaksi. Hän korosti suuren valiokunnan keskustelussa käynnissä olevien hankkeiden toimeenpanoa, viitaten esimerkiksi puolustusyhteistyöhön ja EMU:n kehittämiseen.

Pidemmän tähtäimen suunnittelua on kuitenkin mahdollista tehdä ajankohtaisten hankkeiden ohella, Sipilä totesi.

Puheenjohtaja Tusk laatii päämiesten keskustelun pohjalta esityksen jatkoaskeleiksi ennen lokakuun Eurooppa-neuvostoa.

Digitalisaatioon liittyy mahdollisuuksia ja uhkia

Digitalisaatio on yksi EU:n puheenjohtajamaa Viron kauden painopisteistä. Epävirallisessa digitaalihuippukokouksessa päämiehet käsittelivät laajasti digitalisaation vaikutuksia yhteiskunnille asiantuntija-alustusten pohjalta.

Pääministeri kertoi korostaneensa kokouksessa digitaalisten liiketoimintamahdollisuuksien ja alan lainsäädännön kehittämistä EU:ssa. Työnjaosta unionin ja jäsenmaiden kesken on sovittava myöhemmin, Sipilä totesi.

Suuren valiokunnan keskustelussa nousivat esiin myös digitalisaation mahdolliset lieveilmiöt, kuten eriarvoistuminen koulutuksessa. Pääministeri kertoi, että myös päämiehet käsittelivät digitalisaatiota sekä mahdollisuuksien että uhkien näkökulmasta. Eriarvoistumisen estämisen lisäksi keskeinen haaste on mm. kyberturvallisuus.

Suuren valiokunnan seuraava kokous on perjantaina 6. lokakuuta klo 13. Valiokunta käsittelee silloin mm. tulevia Ecofin-neuvoston ja euroryhmän kokouksia.

Aihealueet
Suuri valiokunta; EU-asiat; Valiokunnat