Ohita valintanauhan komennot
Siirry pääsisältöön

Parlamentaarikkovaltuuskunta edistämässä Suomen ja Kazakstanin välistä yhteistyötä

Julkaistu 15.1.2018 10:30
Muokattu 15.1.2018 10:35

Parlamentaarikkovaltuuskunta edistämässä Suomen ja Kazakstanin välistä yhteistyötä

Kansanedustajat Ville Skinnari (sd.) ja Kari Kulmala (sin.) vierailevat Kazakstanissa 15.-16. tammikuuta 2018. Edustajat kuuluvat eduskunnan Keski-Aasia ystävyysryhmään, jonka puheenjohtajana toimii ed. Skinnari.

Kazakstanin pääkaupungissa Astanassa kansanedustajat tapaavat mm. parlamentin alahuoneen puhemies Nurlan Nigmatulinin sekä parlamentin ylähuoneen puhemies Kassim-Jomart Tokajevin. Maan parlamentti ja sen Suomi-ystävyysryhmän puheenjohtaja Kuanyš Sultanov ovat yhteistyössä suomalaisten asiantuntijoiden kanssa pyrkineet kehittämään maan perustuslakia ihmisoikeuksien ja oikeusvaltioperiaatteiden mukaiseen suuntaan maan modernisaatiostrategian mukaisesti. 

Vierailun ja tapaamisten keskeisiä teemoja ovat Suomen ja Kazakstanin kauppasuhteiden edistäminen ja tiivistäminen, Kiinan käynnistämään uuteen silkkitiehankkeeseen liittyvä Suomen ja Kazakstanin välinen logistisen ja taloudellisen yhteistyön tuomat mahdollisuudet, Astanan EXPO 2017 -maailmannäyttely ja sen paikalle tulevan Astanan finanssikeskuksen perustaminen, suomalaisen cleantech- ja maatalousteknologian viennin edistäminen ja näiden rahoitusmahdollisuuksien kartoittaminen, matkailuyhteistyö, alueellinen yhteistyö ja demokratiakehitys sekä taistelu terrorismia vastaan.

Kazakstanin alahuoneen puhemies Nigmatullin vieraili eduskunnassa lokakuussa 2016 ja I. varapuhemies Mauri Pekkarinen osallistui marraskuussa 2016 Astanassa maan itsenäisyyden 25-vuotisjuhlallisuuksiin. Varapuhemies Pekkarinen ja kansanedustajat Eero Heinäluoma (sd.) ja Eero Lehti (kok.) osallistuivat kesäkuussa 2017 Astana EXPO 2017 -maailmannäyttelyyn ja sen yhteydessä järjestettyihin tapaamisiin, joissa esiteltiin mm. tulevaisuuden energiavaihtoehtoja ja suomalaista greentech ja cleantech -osaamista. Eduskunnan puhemies Maria Lohela tapasi Kazakstanin parlamentin alahuoneen puhemies Nigmatullinin marraskuussa 2017 Pietarissa. Tapaamisessa Nigmatullin korosti, että Suomi on Kazakstanille inspiraation lähde ja toivoi maiden parlamenttienvälisen aktiivisen ja rakentavan yhteydenpidon jatkuvan.

Aihealueet
Kansanedustajat; Kansainväliset asiat